Otvorena vrata za maštanje o dalekoj istoriji 1

Knjiga Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem Aleksandre Mihajlović, sa ilustracijama Mihaila Gačića, koja se nedavno pojavila u izdanju Lagune, priča je o najvećem srpskom junaku, ali i mnogo više od toga jer traži od čitaoca da se upozna i sa istorijskim okolnostima, i sa narodnim predanjem, ali i da upotrebi svoju kreativnost.

“Sa knjigom Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem čitalac lagano uplovljava u 14. vek, deleći događaje i doživljaje sa srednjovekovnim pisarom, monahom Lukijanom. On, već star, traži pomagača da dovrši rukopis o Marku Mrnjavčeviću, svom prijatelju i velikom junaku.

Monahova ljubimica, sova Sofija, sleće na ramena i otvara vrata za maštanje i istraživanje o dalekoj istoriji. Ona osmišljava kvizove i inspiriše da se kreativno reši svaki zadatak. Čitalac može da dopuni, docrta i aktivno učestvuje u preokretu svake priče uz pouku šta istorija veli“, kaže autorka, dodajući da njena knjiga nudi drugačiji pristup najvećem epskom junaku.

“On piše pesme, ima biblioteku s retkim knjigama, brine o nejakima, razgovara za bogatom trpezom, oživljava doba viteštva, sjedinjuje zemlje Balkana”, pojašnjava autorka. “Knjiga je edukativna, ali bajkovito osmišljena. Daleka vremena, predeli i avanture uz nju će svakom čitaocu postati bliži. Zato, koliko god da je dečja, ovu knjigu mogu i odrasli čitati, rešavati kvizove i podsećati se istorijskih prilika koje su veoma važan deo naše kulturne baštine”, objašnjava ona.

Aleksandra Mihajlović završila je Filološki fakultet u Beogradu na katedri Opšte i srpske književnosti sa srpskim jezikom. Doktorand je na istom fakultetu i spisateljica. Članica je Udruženja književnika Srbije, a predaje srpski jezik i književnost u Gimnaziji u Pančevu. Objavila je dva romana – Zapričavanje. Zavaravanje. Zavirivanje, 2012. i Kroz prstohvat cimeta 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari