Đorđević posle odluke o povlačenju se sa mesta selektora: Nismo imali mir u glavi

M.Popović/V.Preradović

15. 09. 2019. u 21:32

Bilo je vatre u srcu, ali je za vrhunski rezultat potrebno i da ostanete mirni - rekao je Sale posle odluke da se povuče sa mesta selektora

Ђорђевић после одлуке о повлачењу се са места селектора: Нисмо имали мир у глави

Aleksandar Đorđević Foto: EPA

OD IZVEŠTAČA "NOVOSTI": KINA


IZJURIO je sa konferencije za medije posle poslednje utakmice na Svetskom prvenstvu u Kini protiv Češke, njegove poslednje u ulozi selektora Srbije. Nije pobegao sa mesta zločina. Samo nije želeo da suze koje su mu se skupljale u očima budu deo programa uživo.


Nije Aleksandar Đorđević želeo, a nije ni mogao, javno da kaže da je i pre kineske odiseje odlučio da se povuče sa pozicije selektora nacionalnog tima. Izustio je "da, odlazim" gutajući jabučicu. Ne zbog toga što je pupčanom vrpcom vezan za selektorsku stolicu, već zbog toga što je od imenovanja u novembru 2013. iscedio iz sebe poslednju emotivnu i profesionalnu kap. Svime što je imao u sebi natopio je reprezentativni dres u eri u kojoj se srpska košarka iskobeljala iz proseka i ustoličila kao druga najbolja na svetu (srebrne medalje na Svetskom prvenstvu 2014. i Olimpijskim igrama u Riju 2016).



"ORLOVI" SUTRA U BEOGRADU POSLE skoro mesec dana proputovanja po Kini, računajući i pripremni turnir u Šenjangu, srpski košarkaši se sutra vraćaju kući. Iz Pekinga do Minhena, potom večernjim letom do Beograda. Odmah po povratku sa utakmice sa Češkom za peto mesto, Vasilije Micić je krenuo u Beograd kako bi stigao na sahranu majke.

I noć posle objave da prepušta nekom drugom posao koji najviše voli, ponaša se kao selektor. "Kako ste momci", pozdravlja se sa reprezentativcima ispred hotela "Šangri la" u Pekingu, kao da ih je tek okupio za neku novu akciju sa starim ciljem.


- Prvi put sam prošetao do grada otkad smo u Kini, bili smo da vidimo Zabranjeni grad. Fenomenalno - kaže nam Sale pre dugog neformalnog razgovora u hotelskom lobiju.


Zamolio je da formalni odložimo dok se nataložene emocije ne slegnu.


- Ovo možete da napišete: imali smo vatru u srcu, ali nismo imali mir u glavi. Jedno bez drugog ne ide. Da biste ostvarili rezultat morate ovde da budete mirni - drži kažiprst na slepoočnici.


Jasno mu je da mnogi delovi slagalice nisu legli na svoje mesto. Počev od etapnog priključivanja NBA reprezentativaca, preko povreda kapitena Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića, ratnika koji se ne plaši da uleti protivniku u kosti. Kao što su Argentinci bez razmišljanja uleteli u klinč sa našim igračima, koji su se povukli i branili naslonjeni na konopce.



Kako je nekad govorio Dragan Kićanović: "Ako se tučete jednako snažno kao protivnik, pobedićete ako ste kvalitetniji. Ako ne parirate u tome, izgubićete bez obzira na veći kvalitet."


Svestan je i manjkavosti koncepcije sa četiri klasična centra i samo četiri beka, koja se sudara sa njegovom klasičnom trenerskom filozofijom. Neka rešenja jednostavno su bila iznuđena, kao što se nađete u životnim okolnostima na koje ne možete da utičete. Kao što je vest o smrti majke koju je Vasilije Micić primio po izlasku iz autobusa kada se tim preselio u Donguan, dan pre četvrtfinalnog duela sa Argentinom.



"Manje je više", papagajski je ponavljao Đorđević devizu španskog trenera Aita koja govori o potrebi da se individualni učinak podredi timskom interesu. Bogdan Bogdanović prezentovao je svetu svoju klasu, ne računajući korejskog centra Gunu Ra koji je odigrao samo pet mečeva, najbolji je strelac šampionata sa prosekom od 22,9 poena.


- Titule veoma retko osvajaju reprezentacija za koje igraju najbolji strelci turnira - govorio je Đorđević, ukazujući na to da himnu na kraju takmičenja slušaju timovi koji u svojim redovima imaju manje "ja" igrača. Ili ih uopšte nemaju.


Sigurno je svestan i sopstvenih grešaka. Jednu je i priznao kada je rekao da nije prepoznao pritisak pod kojim su igrali neki reprezentativci, kao u slučaju Nemanje Bjelice. Priznao je i da nisu bili ujedinjeni i zazidani u neprobojan bunker, što je krasilo srpsku reprezentaciju na ranijim takmičenjima. Na Svetskom prvenstvu u Kini neke cigle su štrčale i pravile slabe tačke, koje su Španci i Argentinci znali da iskoriste.



Od Đorđevića svakako nećete čuti reči koje se mogu tumačiti kao fintiranje lične odgovornosti, kao što nikad nismo čuli da sebe stavlja u krug najzaslužnijih za uspehe prethodnih godina. Možda se samo nasluti kajanje zbog malih odstupanja od nekih principa kojima se rukovodio od prvog dana trenerske karijere.


Greške su neizostavni deo svakog posla, a najveću bismo počinili osporavanjem onoga što je Sale nacionale uradio za našu košarku. Ne samo kao igrač, već i kao selektor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Maksim

16.09.2019. 08:01

@Bice Bolje - Sale jeste legenda, ali treba biti iskren i reći da je nastup u Kini potpuni promašaj, debakl. Zato Sale legendo, srećan put.

Bodo

16.09.2019. 00:29

Sale, ostani! Ako ima i malo šanse, promeni odluku i ostani selektor! To što si ti napravio do sada je super i trebaš nastaviti da se osvoji i zlato! Sada kada je tim tu, kada imamo kavltet, treba nastaviti i pomoći im da osvoje i zlato, bilo koje!

Aca

16.09.2019. 01:16

Tako je, bez mira sigurno nema vrhunskog rezultata, bez obzira da li se radi o sportu, poslu ili zivotu uopste. Nije smak sveta, bice bolje.

MMNM

16.09.2019. 08:31

Sjajan igrac ali realno nije trener kalibra zlatnih Zeljka, Karija, Dude, a sve je resurse imao da stvori maltene nepobediv tim.

Драган Р

16.09.2019. 09:13

Хвала Ђорђевићу за све што је до сада урадио за српску кошарку и као играч и као тренер, а хвала му и за то што је скупио храбрости да се сада повуче. На жалост, овај интервју показује да су претходни успеси на њега као човека врло лоше утицали. Ово филозофирање је избегавање личне одговорности а то што између редова прозива поједине играче је срамно. Није Богдан био "ја" играч зато што је себичан и саможив већ зато што је био једини који је гинуо на терену и могао да нас одржава у животу.