NIŠKE NAMEŠTALJKE IZLAZE NA VIDELO: Novosti istražuju hoće li pretnje Lalatovića otvoriti Pandorinu kutiju

E. V. N.

15. 09. 2019. u 11:00

Ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina, Radnički se nalazi u centru pažnje zbog sumnji da učestvuje u nameštaljkama

НИШКЕ НАМЕШТАЉКЕ ИЗЛАЗЕ НА ВИДЕЛО: Новости истражују хоће ли претње Лалатовића отворити Пандорину кутију

Zarija Lambulić (Proleter) je postigao smešan gol za Radnički

PANDORINA kutija je otvorena, mahinacije fudbalskog kluba Radnički o kojima se prethodnih godina pričalo i sumnjalo, trebalo bi konačno da izađu na videlo.

- Ovoga mi krsta, reći ću za svaku nameštenu utakmicu, videćeš za svaku.

Ovom, skandaloznom pretnjom trenera Vojvodine Nenada Lalatovića završila se mučna scena koja je javno bacila novu, ogromnu ljagu na srpski fudbal i domaće prvenstvo, pre svih na niški Radnički... Lalatović je isključen na poluvremenu prvenstvene utakmice u Nišu, u duelu protiv tima koga je baš on sa velikim uspehom vodio prošle sezone, doveo ga do istorijskog drugog mesta.

U petak uveče na "Čairu", u premijernom ovosezonskom okršaju protiv bivše ekipe, ušao je temperamentni Lalatović prvo u verbalni sukob sa sadašnjim strategom Nišlija Miloradom Kosanovićem, a onda je upao u klinč sa nekim ljudima na zapadnoj tribini koji su mu dobacivali. Nije im Nenad ostao dužan, pretio je, gestikulirao kako će nekome od njih "preseći vrat" a onda je u tom besu i vatri ispalio da će "otkriti svaku nameštenu utakmicu".

Zbog meteža nije moglo da se razazna sa kim se to kačio Lalatović, ali je jasno kao dan da se radilo o osobama ili funkcionerima koji su povezani sa Radničkim. Prašina se podigla, pune ruke posla imaće i istražni organi da utvrde šta se sve tu dešavalo. Oglasili su se i organi FSS, pokrenuće se nove istrage, postupci... Afera je buknula, preti da dobro prodrma srpski fudbal.

Ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina, Radnički se nalazi u centru pažnje zbog sumnji da učestvuje u nameštaljkama. Čaršijske priče da Nišlije šuruju sa sudijama i da ih podmićuju, da se njihovi čelnici klade na utakmice Radničkog i uplaćuju velike svote na kladionicama - kolale su sa svih strana. Poslednja sumnjiva utakmica se desila prošlog novembra, a tada je reagovala i UEFA.

Tada je iz sedišta Evropske fudbalske unije u Nionu stigao u Fudbalski savez Srbije izveštaj o sumnjivim događajima sa meča 16. kola Superlige u kojem je novosadski Proleter čudnim preokretom "iz keca u dvojku" izgubio od niškog Radničkog (1:2) na stadionu "Karađorđe". Izveštaj iz Niona sugerisao je FS Srbije da pokrene postupak zbog indicija u regularnost utakmice u kojoj je domaćin poveo 1:0, pa sumnjivim penalom i još sumnjivijim autogolom u roku od 60 sekundi praktično doneo pobedu gostima iz Niša.

Etička komisija FSS je zbog toga dobila nalog od čelnika Saveza da pokrene svoju istragu o pomenutoj utakmici. Inače, izveštaj iz UEFA je nastao na osnovu navodnih sumnjivih dešavanja u svetskim sportskim kladionicama, jer je neposredno pre početka meča u Novom Sadu, ova utakmica bila skinuta sa ponude za klađenje.

Podsetimo, tog 9. novembra 2018, Proleter iz novosadskog naselja Slana bara, koji svoje utakmice igra na "Karađorđu", prvo poluvreme je rešio u svoju korist, a onda je mladi prvotimac Zarija Lambulić za samo 60 sekundi napravio providan penal, zatim postigao i smešan autogol kojim je Radnički trijumfovao.

Međutim, komesar za regularnost takmičenja FSS Dragiša Binić, kao i Etička komisije FSS, posle istrage nisu pronašli dokaze da je ovaj meč neregularan.

Druga velika afera, sa Radničkim u glavnoj ulozi, desila se 13. marta 2018. Pripadnici MUP-a Srbije su po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapsili fudbalskog sudiju Srđana Obradovića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Obradović je na fudbalskoj utakmici u Subotici, između Spartaka i Radničkog (2:0) dosudio dva penala za domaćina, od kojih je jedan bio van svake logike i pameti. Čitava utakmica je bila jako čudna, samim tim i sumnjiva. Tada je ekipu iz Niša nije vodio Nenad Lalatović, već Dragan Antić.

Pod palicima Lalatovića, Radnički iz Niša je prošle sezone imao fantastičnu sezonu. "Real sa Nišave" je u prvenstvu imao seriju od 11 trijumfa, vezao je čak 28 utakmica bez poraza. Ipak, često su se čule priče i da uživaju veliku naklonost sudija, da im se neki protivnici bukvalno "sklanjaju"...

Na startu ove sezone, Radnički se obrukao ispadanjem od estonske Flore u prvom kolu kvalifikacija za LE. Mnogima je to bio najbolji pokazatelj da prethodni uspesi u domaćem šampionatu nisu rezultat njihove realne snage već nekih drugih, "veštačkih" okolnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

tako to ide

15.09.2019. 11:08

Cela nasa liga je jedna velika namestaljka. Pandorina kutija stoji stalno otvorena. Malo ce se pricati o ovom pa ce se sve zaboraviti.

ljube

15.09.2019. 11:15

Sudija Obradovic dosidio dva sumnjiva penala na utakmici Spartak-Radnichki I bio pozvan u policii.A shta bi trebalo da se uradi sa sudijom koji je sudio Zvezdi protiv Indjije,I dosudi u zadnja 2 minuta onakve penale.Pogotovu onaj prvi za prekrshaj na "centru" terena.

Goran

15.09.2019. 11:16

Mislim da ste se malo zaneli. Pogledajte snimak pazljivo uzmite potrebnu profesionalnu pomoc koja nece izmisljati ono sto vi ili neko zeli da se desilo, pa cete videti da se doticni krsti jer ocigledno neko njemu govori da je nesto uradio ili radio, te on odgovara da su zavrsili masuci rukama na nacin koji ste samo vi protumacili da je pretnje klanjem. Ozbiljna novina takve stvari sebi ne sme da dopusti.

Voodooser

15.09.2019. 11:18

Ma super, najveće zlo su Nišlije, crveno i crno beli imaju status Bogorodice, zato smo tu gde smo

Stojko

15.09.2019. 11:23

Jasno je potvrdio da su nameštaljke u fudbalu rađene. Dakle indicije da je to rađeno su nesporne. Tužilaštvo pod hitno da sprovede istrage i ispita njega i ostale kojima se obraćao, ivicu tončeva i drugare sa tribine, šta se čeka !?

esb-puerto@arcor.de

15.09.2019. 11:25

Naš fudbal je jedna velika smejurija. Kvalitet naše 1 lige je usporedljiv sa kvalitetom nemačke 2 lige , a za mnogo ekipe ne bi bilo ni tu mesta.. A da Radnički namešta utakmice to se zna već odavno.. Sad je jedan iskočio iz te ekipe pa se malo više prosuo sa izjavom..

Milan

15.09.2019. 11:58

Ma da, skrenuti temu sa Zvezde i Partizana na druge klubove. Zvezda i Partizan kancer naseg fudbala.

crno-beli svet

15.09.2019. 12:46

A da istrazite ovog carobnjaka sto je juce dosudio penal za faul na 18 metara od gola,a...to vam ne pada na pamet...

Muki

15.09.2019. 13:07

Tresla se gora rodio se mis.Nista vi necete pronaci jer vrana vrani oci ne vadi.Vece organizacije za pranje para od FSS nema.,,Sve je tu po propisima".

juga

15.09.2019. 13:14

Mi sa juga koji pratimo fudbal smo i prošle sezone slušali na Čairu da Nišlije nameštaju svoje mečeve,tada je trener bio Lalatović,sada vidimo da i on govori o nekim nameštanjima,ali ljudi pričaju da to čini nekoliko sezona i C.Zvezda,da joj odredjuju sudije koji ih časte penalima koje ne vide samo UEFA i FSS.Na Marakani se kod prvog penala za Zvezdu protiv Indjije smejali svi komšije okolo stadiona,a onih 2000na stadionu -crvenelo.

Sever

15.09.2019. 16:53

@juga - Samo vi sa juga nemojte o poštenju i o nameštanju pa vi tek nebi smeli pričati o poštenju !!!

Pravi Delija Veran Je Ko Pas

15.09.2019. 13:22

koja bre ljaga? pa to samo iz fss misle da se to ne zna... pogledajte samo koliko publike ima na stadionima, pa ce vam biti jasno da li narod zna ili ne zna

Nišlija

15.09.2019. 13:44

Zašto niške nameštaljke.Pa pogledajte Zvezdinu jučersšnju utakmicu i sve će vam biti jasno!!!

Dragi

15.09.2019. 20:56

@Nišlija - Budimo iskreni ni Partizan nije pošten, ali u odnosu na vas je cvećka, jer Partizan kada gubi bodove to bar radi pošteno, a vi zahvaljujući nepoštenim radnjama ne gubite bodove. U tome je razlika!

gari

15.09.2019. 15:05

"Na startu ove sezone, Radnički se obrukao ispadanjem od estonske Flore u prvom kolu kvalifikacija za LE. Mnogima je to bio najbolji pokazatelj da prethodni uspesi u domaćem šampionatu nisu rezultat njihove realne snage već nekih drugih, "veštačkih" okolnosti...", stvarno ? Pred početak nove sezove, više od pola tima je otišlo u druge klubove + Lalatović.

неимени

15.09.2019. 16:22

Ја вас не разумем. Одакле вам податак да је Лалатаовић некоме претио са "Овога ми крста, рећи ћу за сваку намештену утакмицу, видећеш за сваку". Коме, када и где? Ајде што ја вас не разумем, али размете ли ви да морате стајати иза таквих твдњи и морате доиазати да је то шта пискарате истина? Контате ли ви то, или верујете да је до Лалатовића да нешто и некоме доказује.

Branislav

15.09.2019. 16:53

alo Partizanovci dok ste drmali drzavom i sportom a to je bilo u vreme Mirka Marjanovica, Zorana Lilica, Borisa Tadica, Ivice Dacica, Branka Ruzica nista vam nije smetalo...sad tisina...

Beli

15.09.2019. 23:16

@Branislav - Xaxa udbaska propaganda tvoja a radmilo bogdanovic i slobaxaxa a dozivotni miljanic pa pijsi pa dejo pa lakovic pa tvorzic sada kokeza o cemu ti mukice pricas ada o gadpromu i telekomu stovamje foveo tadiic i sutirao prnsle u rupi vasij bolite kakoti funkcionise klub sa vodjama iznemanjine od osnivanja

Горан

15.09.2019. 17:55

Ако има неког одговорног у руководству Фудбалског савеза, крајње је време да спаси ово мало фудбала и квалитета што је у њему остало. Све ово са Суперлиге се у још горем светлу преноси на ниже лиге , а то нам је основна база. Велики број утакмица је намештен, игра се,, три за три''. Знају се победници, ствара се утисак да морате имати пријатеље у лиги, како бисте опстали. Нема нико више мотива за тренинге, чак ни за утакмице. Амбициозни одустају. Малобројна публика зна резултат унапред. Аларм!

Realno

16.09.2019. 10:56

Dragi novinaru, Radnicki se jeste obrukao ove sezone i to niko ne spori. Samo iz prosle sezone otislo je 7 sedam prvotimca i trener. Nije ta ekipa IZGUBILA od Flore!!!!!

dovla

16.09.2019. 16:06

Tončev da namešta...Kokeza da namešta...Lita Brodarac to da radi...nema šanse......lalatoviću grašiiš..to što si video nije istina. to su pošteni i divni ljudi vredni svakog poštovanja. zaboravi to što si video