POSLE POSETE VUČIĆA SVETOJ STOLICI: Papa menja hrvatske biskupe i čeka poziv SPC

Jurica KERBLER

15. 09. 2019. u 12:03

Visoki član vatikanske hijerarhije: Sa predsednikom Srbije razgovor kakav Sveti otac voli - iskren. Vatikan ima veliki uticaj na Brisel, to može da bude značajno

ПОСЛЕ ПОСЕТЕ ВУЧИЋА СВЕТОЈ СТОЛИЦИ: Папа мења хрватске бискупе и чека позив СПЦ

Aleksandar Vučić sa papom Franciskom u Vatikanu / Foto Tanjug

OD STALNOG DOPISNIKA: ZAGREB

RAZGOVOR pape Franciska i predsednika Aleksandra Vučića po mišljenju mnogih u Vatikanu bio je izuzetno koristan i konstruktivan. Govori ovako, za "Novosti", visokopozicionirani sveštenik iz vatikanske hijerarhije, ponavljajući da je i tom prilikom izražena želja Svetog oca da poseti Srbiju.

- Nije tajna da je velika želja ovog pape da ode u Srbiju, ali i Rusiju. Vatikan je svestan da to ne zavisi, kada je reč o Srbiji, samo i isključivo od predsednika Vučića, ali su veoma dobro prihvaćene njegove reči iz kojih se vidi da podržava dolazak pape - kaže naš sagovornik.

Papa je sa Vučićem, ukazuju u Vatikanu, imao veoma otvoren razgovor, nije se bežalo ni od najosetljivijih tema, a predsednik Srbije detaljno je upoznao Svetog oca sa događajima na Kosovu: - Bio je to veoma kvalitetan razgovor, a sadašnji papa voli upravo tako, otvoreno, da razgovara. U predsedniku Vučiću imao je isto tako otvorenog sagovornika.

Sagovornik našeg lista kaže "da je papina želja i da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju, jer će projekat ujedinjene Evrope biti gotov tek kada se integrišu i zemlje Zapadnog Balkana". Vatikan je, podseća on, i dosad imao uticaj na politiku Brisela, gde su i inicijative ranijih papa bile dobrodošle.

Utisak je našeg sagovornika, naglašavajući da je reč o ličnoj proceni, da se neće ništa menjati ni u odnosu Vatikana prema priznavanju Kosova.

- U diplomatiji nikad ništa nije gotova priča, ali procenjujem da je glavna poruka Vatikana da se sedne za sto i razgovara. O priznavanju Kosova nema u ovom času ni govora.

Vatikanski krugovi su sa posebnom pažnjom propratili inicijativu pape da se radi na uspostavljanju boljih odnosa Hrvatske i Srbije. Nije tajna da papa nije bio zadovoljan istupima nekih hrvatskih biskupa i da je pokrenuo talas promena, pa su na čelo došli novi, mlađi ljudi koji nisu opterećeni prošlošću.

Istovremeno, Vatikan pažljivo prati i položaj katolika u Srbiji, a naš sagovornik kaže da ga ne bi iznenadilo da vatikanska diplomatija uskoro pokrene inicijative koje bi vodile poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Foto AP


Izvor našeg lista u Vatikanu ukazuje "da, ako ova poseta budi nadu za početak nečeg novog, to bi pre svega značilo da i dijalog Hrvatske i Srbije bude konstruktivniji".

Na pitanje hoće li uskoro papa posetiti Srbiju niko u Vatikanu ne daje direktan odgovor. Ipak, kada se zna koliko papa ceni patrijarha Irineja, kojeg je nedavno nazvao i "velikim patrijarhom", u Vatikanu se odgovor Srpske pravoslavne crkve sa mogućim pozivom za posetu na najvišem nivou željno iščekuje:

- Niko nikoga ne požuruje, ali utisak je mnogih u Vatikanu da je došlo vreme da papa Franciska otputuje u Beograd!

PROTIVNICI I CILjEVI POSETE SRBIJI

EVENTUALNI dolazak pape u Srbiju, smatraju u Vatikanu, bio bi i prilika da se još jednom poruči da razlike ne moraju da budu prepreka hrišćanskoj ljubavi i saradnji.

- Sveti otac je veoma realan čovek i želi da pokrene mnoge stvari. Svestan je i da ima protivnike, pre svega u konzervativnijim krugovima crkve, ali želi da da svoj maksimum da se krene napred. U tom smislu vidi i posetu Srbiji, kao i moguću posetu Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (46)

Може, увек је добродошао

15.09.2019. 14:34

Папа је увек добродошао у Србију, ми га чекамо већ више од 70 година. Он, као и сваки његов претходник зна како да дође до нас - прва станица му је споменик система логора (множина) "Јасеновац" у Републици Хрватској. Ту зна шта му је чинити - да клекне, замоли за опроштај и пољуби земљу у којој леже српски мученици. Даље, када то обави, да понесе доказе који разоткривају ко је све у РКЦ за време и после НДХ помагао усташе и сам био усташа. Ми горимо од жеље за помирењем и чињеницама.

Miki Milanovic

15.09.2019. 15:17

Vatikan je prvi priznao Hrvatsku, početkom raspada Jugoslavije, kao i Sloveniju. Sačuvaj nas Bože od njegove podrške!

Tresimesi1

15.09.2019. 16:21

Da je pravde i morala svet bi drugačije izgledao, ali nema ni jednog ni drugog.

Петар

15.09.2019. 17:36

Папу Франциска што пре позвати да дође у Србију.

Jelena

15.09.2019. 18:53

Pametna i odgovorna politika koju vodi predsednik Vučić donosi samo dobro Srbiji na svakom polju.

Serbinator

15.09.2019. 19:28

U pravu je Vučić, Vatikan ima veliki uticaj na Brisel i mogli bi da budu od pomoći.

hj

15.09.2019. 20:07

Ova poseta Papi ce ocigledno mnogo doprineti poboljsanju odnosa sa katolickom crkvom. I pravoslavci i katolici su Hriscani i zato se moramo drzati zajedno ako zelimo da sacuvamo Hriscanstvo!

Nikola

15.09.2019. 20:10

Papa je i na primeru Stepinca pokazao da poštuje srpski narod i našeg patrijarha.

МАЈА

15.09.2019. 21:34

политика коју води наш председник увек даје добре резултате

Hedona

15.09.2019. 21:38

Ovo je jako važno da ove dve crkve imaju zaista dobar odnos. Pravoslavni i Katalička crkva je Hrišćanska i trebalo da se poštuju jer su nastali iz Hršaćnske vere koja im je zajednička.

fretg

15.09.2019. 23:04

Svi oni pokušavaju sa Srbijom da rade kako njima odgovara, ali Vučić to neće da dozvoli.

Jasmina

16.09.2019. 00:56

Papina želja i da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju, jer vidi da predsednik Vučić vodi brzim koracima Srbiju napred.

Fica

16.09.2019. 08:00

Rezultati posete predsednika Vucica Vatikanu ce biti jos vise vidljiviji kako vreme prolazi.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

18.09.2019. 07:10

Kada sve znate navedite koje je to biskupe smijenio jer u Hrvatskoj nema slobode medija pa mi o tom nista ne znamo.