Opera na vodi na Sava promenadi

Ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, pod upravom dirigenata Ðorđa Pavlovića i Ðorđa Stankovića, održao je sinoć na Savskoj promenadi gala koncert "Belgrade Waterfront Opera na vodi“.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.09.2019.

10:00

Opera na vodi na Sava promenadi
Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ

Orkestar, hor i prvaci Opere Narodnog pozorišta sinoćnjim koncertom na otvorenom počeli su obeležavanje 100 godina od osnivanja Opere kao samostalnog sektora NP na početku sezone 1919/1920, čiji je prvi direktor bio Stanislav Binički.

Popularnim arijama iz opera Rosinija, Pučinija, Čajkovskog, Verdija, Bizea, Borodina, članovi Narodnog pozorišta podsetili su na ovaj izuzetno značajan jubilej u srpskoj kulturi i istoriji nacionalnog teatra.

Koncert je počeo uvertirom Štrausovog “Slepog miša”, a usledile su arije Figara iz opera “Seviljski berberin”, Elene (“Sicilijansko večernje”), Prinćipese (“Andrijana Lekuvrev”), Kalafa (“Turandot”), Eboli (“Don Karlos”).

Publika je velikim aplauzom pozdravljala prvake Narodnog pozorišta: Vladimira Andrića, Nenada Jakovljevića, Snežanu Savičić Sekulić, Jelenu Vlahović, Dušana Plazinića, Janka Sinadinovića, Dejana Maksimovića, Dragoljuba Bajića,Sanju Kerkez, Biljanu Trmčić, a specijalni gost bila je mecosopran Sanja Anastasia, koja živi u Nemačkoj gde gradi zapaženu međunarodnu karijeru.

Na repartoaru su bili i “Habanera” iz opere “Karmen”, “Romansa Leonarda” iz “Zarzuele”, “Polovecke igre” iz “Kneza Igora”, kao i Šostakovičev “Valcer 2”.

Koncert je završen “Čočečkom igrom” iz Konjovićeve opere “Koštana”.

Prvaci, hor i orkestar NP poručili su koncertom “Opera na vodi” da će u novom milenijumu nastojati da što pre krenu stazama svojih velikih prethodnika koji su utrli put beogradskoj Operi, Bahrije Nuri-Hadžić, Milorada Jovanovića, Žarka Cvejića, Stanoja Jankovića, Melanije Bugarinović, Miroslava Čangalovića, Biserke Cvejić, Radmile Bakočević, Milke Stojanović, Radmile Smiljanić, Živana Saramandića i drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: