ETNO FEST U PARAĆINU: Stotinu zanatlija “okupiralo” glavnu ulicu

Z. Rašić

14. 09. 2019. u 23:20

Izlagači su stigli iz Jagodine, Kruševca, Kragujevca, Knjaževca, Boljevca, Zaječara, Aleksandrovca…

ЕТНО ФЕСТ У ПАРАЋИНУ: Стотину занатлија “окупирало” главну улицу

Foto: Z. Rašić

Danas se u glavnoj ulici u Paraćinu moglo pazariti sve - od igle do lokomotive, jer se više od sto zanatlija i majstora najrazličitijih rukotvorina, okupilo na “Etno festu”.

Ova manifestacija u gradu na Crnici održava se već devetu godinu u okviru “Krstovdanskih svečanosti” povodom Dana opštine.

Draž ambijentu dali su identični drveni štandovi koje je obezbedio organizator - Turistička organizacija opštine, ali tipskih štandova nije bilo dovoljno za sve izlagače jer je interesovanje izuzetno.

Na jednom mestu našli su se proizvođači meda, vina i likera, liciderskih srca, ratluka i čajeva, sakupljači lekovitog bilja, majstori za izradu ikona i dekorativnih stvarčica za kuću, suvenira od drveta, proizvođači kozmetike…

Najrazličitije sapune izložila je Hemijska laboratorija “Melisa” iz Kruševca, asure porodica Vulić iz Jagodine, drvene igračke takođe Jagodinci. Izrađivači atraktivnih rukotovorina stigli su i iz drugih krajeva Srbije - Zaječara, Niša, Kalenovca, Ćićevca, Knjaževca, Kragujevca, Bele Palanke, Boljevca, Aleksandrovca…



Tezga sa najrazličitijim proizvodima od kozjeg sira privukla je pažnju gurmana, a Veljko Miletić izneo je dimljene kozje sireve, u maslinovom ulju, bele…


- Imam trenutno stado od 47 koza i planirao sam proširenje. Ovaj posao radim sa celom porodicom i ne žalim se. Kupaca ima i odlično ide – kaže Veljko.

Invalidska penzionerka Mirjana Stefanović (65) sama je naučila da tka na razboju i svoje rukotvorine izložila je na štandu Udruženja distrofičara Pomoravskog okruga.

Mirjana Stefanović

- Radimo tkanje, heklanje rančeva i torbica, kutije u tehnici dekupaža. Atraktivne ponjavice nastaju na razboju, kupuju ih za fotelje i dvosede. Tkam i kod kuće i u udruženju, sama sam uspela da nabavim dva razboja - priča Mirjana, koja je za penzionerske dane pronašla koristan hobi.

Željko je prodavao specijalitete od kozjeg sira

Jednodnevni “Etno fest” završava se sa prvim mrakom, a kako kažu organizatori, po broju učesnika premašio je sve dosadašnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije