Snouden računa i na Makrona

Uzbunjivač Edvard Snouden, bivši saradnik CIA rekao je u intervjuu za francuski radio "France Inter" da planira da traži azil u Francuskoj.

Izvor: B92

Subota, 14.09.2019.

22:17

Snouden računa i na Makrona
EPA/PANTELIS SAITAS

On je pobegao u Rusiju nakon što je razotkrio masovno prisluškivanje u SAD,

"Ne želimo da Francuska postane kao one zemlje koje ne volite. Najtužnija stvar u svemu tome je što jedino mesto gde američki uzbunjivači imaju priliku da govore nije u Evropi, već ovde (u Rusiji)", rekao je Snouden.

On je azil tražio u više od 20 zemalja, uključujući Francusku i Nemačku,a zahtevi su mu odbijani iz raznih razloga. Zahtev za azil u Francuskoj podneo je 2013. godine kada je predsednik bio Fransoa Oland.

"Naravno, voleo bih da mi gospodin Makron odobri pravo na azil", navodi on prema odlomcima intervjua koji će u celini biti objavljen u ponedeljak.

Snouden kaže da zaštita uzbunjivača nije neprijateljski čin i da države koje prime osobe poput njega ne napadaju SAD.

Trenutno živi u Rusiji jer se suočava se sa optužbama za špijunažu u SAD, jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) sprovodila u SAD i širom sveta.

Edvard Snouden objaviće svoje memoare 17. septembra, izmedju ostalog i u SAD, Frncuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i na Tajvanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: