Najnovije vesti
Vesti Svet
Umro autor kultne fotografije: Slikao je kako tenk ide na čoveka i sakrio film u kupatilo. A onda su kineske vlasti PROVALILE U NJEGOVU SOBU

Umro autor kultne fotografije: Slikao je kako tenk ide na čoveka i sakrio film u kupatilo. A onda su kineske vlasti PROVALILE U NJEGOVU SOBU

Čarli Kol, jedan od fotografa koji su okom kamere uhvatili čuveni trenutak kad tenk ide na čoveka tokom protesta na Trgu Tjananmen 1989, preminuo je prošle nedelje u 64. godini života, na Baliju u Indoneziji gde je živeo.

čarli kol tjananmen Foto: Profimedia
čarli kol tjananmen

Njegova fotografija čoveka koji stoji spram kolone tenkova, dan nakon što su poginule stotine ili možda čak hiljade ljudi, definisala je prodemokratske proteste u Kini tog doba.

Kol je za ovu fotografiju 1990. osvojio Vorld pres foto nagradu. Jedan je od četvorice fotografa koji su snimili tu scenu 5. juna 1989.

Pročitajte još

Kol je tada fotografisao za “Njuzvik” sa balkona svoje hotelske sobe. On je kasnije rekao da je očekivao da će taj čovek biti ubijen i da se osećao odgovornim da zabeleži šta se dogodilo. Ali, neidentifikovanog demonstranta su na kraju povukla dva čoveka sa mesta. Šta se dogodilo sa njim nije poznato.

Kol je znao da će ga kineske snage bezbednosti kasnije pretražiti, pa je nerazvijeni film sakrio u kupatilu. Nedugo nakon što je slikao događaj vlasti su provalile u njegovu sobu i pretražile je, ali nisu pronašli film.

Pročitajte još

Kolova i fotografije preostale trojice njegovih kolega postale su simbol mirnog otpora širom sveta. Pre tri decenije Trg Tjananmen u Pekingu postao je scena masovnih protesta za reforme i demokratiju. Demonstrati su kampovali nedeljama na trgu, ali je vojska 3. juna došla i otvorila vatru.

Kina tvrdi da je poginulo 200 ljudi, ali nema javno objavljenog podatka o smrti. Svedoci i strani novinari kažu da bi ta brojka mogla biti do 3.000 žrtava. Tjananmen je i dalje uvelike cenzurisana tema u modernoj kini, a slike čoveka ispred tenka su zabranjene.