Vučić u poseti BiH: Još će ispasti da su Srbi bili fašisti u Drugom svetskom ratu (FOTO)

S. Mišljenović/Agencije

13. 09. 2019. u 17:19

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa saradnicima boravio u BiH. Posetio Drvar i rodnu kuću Gavrila Principa, a zatim je prisustvovao akademiji "Krajino moja"

Вучић у посети БиХ: Још ће испасти да су Срби били фашисти у Другом светском рату (ФОТО)

Foto: Tanjug / Print RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa saradnicima boravi danas u BiH, gde je najpre sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom posetio rodnu kuću Gavrila Principa u Slu Obljaj u Bosanskom Grahovu.

Vučić je takođe obišao vrtić "Majka hrabrost" u Drvau, a zatim se sastao sa načelnicima zapadnokrajiških opština - Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dodik i Vučić prisustvovali su u Drvaru centralnoj akademiji pod nazivom "Krajino moja" u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština 1995. godine.

Akademija je počela u 19 časova na platou ispred Radničkog doma, u okviru manifestacije "Dani sjećanja" u pomen svim srpskim žrtvama u ratovima tokom 20. veka.

Svečanoj akademiji je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Pročitajte još:


DODATNO UREĐENjE GAVRILOVE KUĆE

Foto: RTRS


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas su tokom posete rodnoj kući Gavrila Principa u selu Obljaj u Bosanskom Grahovu istakli da će u narednom periodu biti pronađen način za njeno dodatno uređenje, kao i poboljšanje prilaza. Vučić, koji se tokom posjete kući Gavrila Principa upisao u knjigu sećanja, naveo je da će Srbija uvijek pomagati narodu Grahova i ovog kraja.

- Uveren sam da srpski narod nikada neće zaboraviti junačko delo Gavrila Principa, napisao je Vučić.

Foto Instagram

Dodika, Vučića, generalnog sekretara predsednika Srbije Nikolu Selakovića, ministra finansija Srbije Sinišu Malog, te zamenika predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića tokom posete je dočekao delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Duško Radun.


foto Srna

U kući Gavrila Principa održan je i istorijski čas.

Jedan od potomaka Gavrilo Mile Princip je tokom obilaska Vučiću i Dodiku pokazao i fildžan koji je ponovo vraćen u kuću Gavrila Principa.

foto Srna


Predsednik Srbije posetio je i tročlanu porodicu Princip, koja živi pored kuće Gavrila Principa, a darivao je decu iz porodice Čeko iz sela Obljaj.

Radun je na kraju Dodiku i Vučiću uručio poklone.

Foto: instagram


Obnovljena rodna kuća Gavrila Principa svečano je otvorena 28. juna 2014. godine, povodom stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata.

Odbor za obnovu kuće Gavrila Principa izrazio je zahvalnost tadašnjem predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Udruženju "Princip Srpski" iz Novog Sada i Zajednici Srba iz Milvokija, koji su materijalno pomogli obnovu.U donem delu kuće otvorena je muzejska postavka o Gavrilu Principu, dok je u gornjem rekonstruisan nameštaj iz vremena u kojem se u njoj stanovalo.Ispred kuće je tada otkrivena i spomen-bista Gavrilu Principu.




Foto: Srna

U okviru "Dana sjećanja", koji se održavaju pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, jutros je Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije služio parastos u Hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

U okviru "Dana sjećanja" u Drvaru je sinoć otvorena izložba pod nazivom "Opomena", koja govori o stradanju Srba u periodu od 1991. do 1995. godine.

foto Srna

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica - organizatora izložbe, rekao je da se devedesetih godina prošlog veka u zapadnoj Krajini dogodilo klasično etničko čišćenje u kojem je proterano 120.000 Srba.

Foto: RTRS

Vučić je napisao iskrenu poruku u knjizi koja se nalazi u kući Gavrila Principa.



Foto: RTRS

MILION EVRA ZA DRVAR OD SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je po dolasku u Drvar da je danas za taj grad iz Srbije prebačeno milion evra za ulaganje u najvažnije projekte od interesa za građane, uključujući vodovod, te za izmirivanje dugovanja koja opština nije mogla da pokrije.Drvar je većinski srpska opština na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

- Veoma sam srećan što sam ovde. Neko mi je rekao da od Berlinskog kongresa svakako, a možda i od pre, nijedan od srpskih knezova, kraljeva, pa onda predsednika, premijera... nikad nije došao u Drvar. Srećan sam što sam ovde i što smo nešto malo mogli da pomognemo, rekao je Vučić.

Vučić je u Drvar došao sa ministrima odbrane i finansija, Aleksandrom Vučićem i Sinišom Malim, a domaćin u toj opštini mu je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Foto: RTRS



Deo od milion evra koje je Srbija donirala Drvaru, odnosno 75.000 evra, biće izdvojeno za neisplaćene obaveze prema porodiljama, majkama sa troje i više dece, i rešavanje sličnih problema sa kojima se suočava opština.

- Ostalo će biti uloženo u najvažnije projekte. Molili smo ljude da dostave projekte, a imate gotov projekat za vodovod i u to će odmah biti uloženo. Spremni smo iz Beograda da uložimo u Drvar i taj novac će biti upotrebljen na najbolji način, rekao je Vučić.
Dodao je da se pre pet-šest godina nije moglo da se pomogne ali da to nije pitanje njegove ili nečije volje već da li imate zdravu državu, mogućnosti za to.

- Sutra da ne budem predsednik ostaće zapisano da sam svakoj opštini u RS, ali i u Glamoču, Drvaru, Petrovcu uložili za školu, vrtić... Nema opštine gde Srbija nije pružila pomoć", poručio je Vučić.

VUČIĆ SA SINOM U KUĆI GAVRILA PRINCIPA (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas sa sinom Danilom rodnu kuću Gavrila Principa u selu Obljaj. Opširnije pročitajte OVDE.

VUČIĆ: NE ODLAZITE SA OGNjIŠTA

Vučić je stanovnicima Drvara poručio da ostanu na svojim ognjištima i naglasio da ovo nije kraj podrške Srbije.

- Srbija će biti uz vas mnogo više nego ranije, poručio je Vučić ispred vrtića "Majka hrabrost" u Drvaru.

On je dodao da će Srbija nastaviti da pruža podršku ovom kraju i da će dati što bude potrebno.

Foto: Instagram



Posebno je naglasio i da će biti doneta odluka o davanju posebnih subvencija za naše ljude koji zele da ulažu u ove četiri opštine - Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč. Te opštine će imati poseban podstrek Srbije, rekao je Vučić i dodao da novac za Drvar neće biti mali.

- Osećaćete sve veću pomoć Srbije, rekao je Vučić ističući da se danas slavi život i da je srećan što je u vrtiću vidio 57 mališana.

Foto: Instagram


- Gledaćemo da obnovimo sve, jer moramo da pokazemo snagu razvoja, jacanja ekonomije i snagu bućnosti u koju verujemo, poručio je Vučić i poželio građanima dug i dobor život, kao i da imaju više dece.

Foto: Instagram


DODIK: VAŽNO NAM JE DA JE SRBIJA OVDE SA NAMA

Važno nam je da je Srbija ovde, da pokazuje da je ovde i da zajedno rešavamo pitanja, poručio je srspki član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas u Drvaru, u Federaciji BiH, domaćin predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Dodik je poručio žiteljima Drvara, koji su se okupili da dočekaju srpskog predsednika, poručio da su došli da im kažu da su uz njih, da će biti uz njih i da će zajedno prolaziti kroz mnoge druge izazove.

"Tu smo da gradimo novi život, zajedno smo sa vama", poručio je Dodik.
On je istakao da Vučić bezgranično pomogao srpski narod, u četiri opštine u Federaciji, kao i 63 opštine u RS, te da se zahvaljujući njemu sprovod projekte i grade objekti koji će obeležiti prisustvo Srbije u tim opštinama.

Foto: RTRS



Dodik je preneo i anegdotu iz jednog kafea u Drvaru, pre nego što je predsednik Srbije stigao u taj grad, kada ga je jedan meštanin pitao da li je tačno da Vučić dolazi danas.
Na potvrdan odgovor, uzvratio je Dodiku rečima: "Samo da znaš da svi Drvarčani znaju da 'onaj Šepa', kog smo spasli, a ništa nam nije pomogao. Više nam je Vučić pomogao za ovo kratko vreme, nego on za 40 godina".

VUČIĆ: ZA OPSTANAK NEOPHODNO JEDINSTVO SRBA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Drvaru da Srbija i Republika Srpka imaju dobre odnose i apelovao na građane da budu što jedinstveniji, jer samo tako, kaže, možemo da opstanemo.

Upitan zašto su mnogima u regionu dobri odnosi Srbije i Srpske trn u oku, Vučić kaže:

"Imamo dobre odnose, pre pet i po godina Dodik i ja smo se dogovorili - ne moramo uvek isto da mislimo, ali nikad nijedne loše reči ili žaoke da ne bude i nije ni bilo iz Srbije prema RS, i obrnuto. Imali smo u prošlosti mnogo problema zbog svađa, a u poslednjih pet i po godina - nijedne svađe, iako nekad nismo mislili isto. Ako hoćemo da opstanemo, moramo biti jedinstveni."

Foto: Tanjug



To je bila i njegova poruka za Srbe u Drvaru i drugim mestima u Federaciji, da se slože oko osnovnih, važnih stvari.

"Malo nas je, nećemo opstati ako ne budemo složniji, jedinstveniji, ako ne budemo imali viziju, ne samo za sebe, nego i za svoj narod u narednih 10, 50 godina. Pokušajte da se na lokalnom i svim drugim nivoima što bolje razumete i da se saglasite što više. Našu pomoć ćete uvek imati i, ako je potrebno, biće i veća", rekao je Vučić.

VUČIĆ: NE ŽELIM DA SE MEŠAM U UNUTRAŠNjE STVARI BiH

Vučić je naglasio da ne želi da se meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, jer kao predsednik Srbije ima obaveze po Dejtonskom sporazumu.

Predsednik Srbije je, nakon što ga je Milorad Dodik zamolio za novu pomoć, rekavši „iduće godine još jedan milion", ispričao priču, odnosno anegdotu o Milanu Stojadinoviću.

Stojadinović je u predvečerje rata boravio u Nemačkoj, kada je posetio Sajam automobila, gde mu je ponuđen najnoviji automobil mercedes.

Foto: Tanjug


„Trudio se da čuva najbolje odnose sa Nemcima, da izvuče Srbiju iz sukoba. Nemci su mu rekli: 'Ovo je poklon vama kao predsedniku srpske vlade', a Stojadinović im je rekao da po zakonu nije dozvoljeno da prima poklone. Tada su mu rekli: 'pa dobro koštaće vas jednu rajhsmarku', na šta je Stojadinović kazao 'hvala dajte mi onda dva odmah'". Tako se i Mile snalazi sa milionima na isti način", našalio se Vučić.

Dodiku je rekao da ga je uporedio sa najboljim od Srba o kojem se malo zna, a koji je na najbolji način predstavljao zemlju i uređivao javne finansije.

VUČIĆ: IZBORI SU KULMINACIJA NEČIJEG USPEHA ILI NEUSPEHA

Novinare je interesovao i Vučićev komentar izjave predstavnika srpske opozicije da će izborni dan biti kulminacija istinske volje naroda, koja će se manifestovati izlaskom na ulice.

Tim povodom Vučić je rekao da su izbori uvek kulminacija nečijeg uspeha ili neuspeha.

"Lepo će biti videti čiji će to biti uspeh", rekao je on novinarima, istakavši da ne želi da na tom mestu govori o "našim, tamo, svađama".

U vezi sa tom izjavom Nikole Jovanovića iz Narodne stranke, Vučić je rekao:

"Mile (Dodik) me je pitao: 'Ko je taj?' Nije važno, jedva da i ja znam. Ne mogu ovde da govorim o tome, ljudi su se okupili ovde, srećni su, ne zato što sam ja važan, već zato što je došao legitmno izabrani predstavnik Srbije. Da ne pričamo o našim, tamo, svađama."

Foto: Tanjug



Na pitanje o izjavi lidera Dveri Boška Obradovića o OEBS-u, te konstataciju da deo opozicije "prvo traži da on zove OEBS, a onda postavljaju pitanje šta OEBS- može", Vučić je rekao da danas, na mestu na kom se nalazi, ne želi mnogo da govori o njima.

“Šta biste da vam ja sad kažem? Jesu li to oni koji su govorili da je Beograd na vodi moja fantazmagorija, da plate neće biti 500 evra… I sad ne znaju šta će sa sobom”, konstatovao je Vučić.

“Jesu li to oni isti koji tuguju zbog svakog uspeha i napretku Srbije. Ovde su ljudi koji se raduju uspehu, napredku i progresu”, dodao je Vučić.

Foto: Tanjug



VUČIĆ: JOŠ ĆE ISPASTI DA SU SRBI BILI FAŠISTI U II SVETSKOM RATU

Na kraju će nas da naprave da smo bili fašisti u Drugom svetskom ratu, da smo bili loša strana u Prvom svetskom ratu, iako smo strana pobednica, strana koja je trpela agresiju i koja je jedna od najstradalnijih zemalja i naroda, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Drvaru.


Princip je, podsetio je, bio mlad čovek koji je život posvetio borbi za slobodu, a da li je to Srbiji donelo veliku sreću ili nesreću, kaže Vučić - drugo je pitanje.

Foto: Tanjug


"Princip je junak. Nije to radio zbog materijalne koristi ili zbog bilo čega što bi danas nekome moglo da bude motiv, već iz čvrste vere u slobodnu državu", rekao je Vučić posle obilaska Principove kuće.

Dodao je da je Princip čovek kojem je sa ponosom podigao spomenik u Beogradu, u kojem ga, podseća, nije bilo dok on nije postao premijer.


Foto: Tanjug


VUČIĆ S NAČELNICIMA ZAPADNOKRAJŠKIH OPŠTINA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Drvaru sa načelnicima zapadnokrajiških opština - Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Foto: Tanjug


DRVAR: AKADEMIJA U ZNAK SEĆANjA NA STRADANjE SRBA U 20. VEKU

U okviru Dana sećanja, posvećenog stradanju Srba u 20. veku, u Drvaru se održava centralna svečanost "Krajino moja", kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Foto: RTRS


Akademija je počela intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske, a okupljenima se obratio episkop bihaćko-petrovački, otac Sergije, koji je zahvalio predsednicima na podršci i pomoći koju pružaju srpskim opštinama u Federaciji BiH.

On je rekao da je Srbija uvek bila prva misao Srbima sa ovih prostora, a predsedniku Srbije je zahvalio prvi od predstavnika srpskih vlasti došao u Drvar.


Opširnije pročitajte OVDE.


RUNIĆ: ŽIVOT SRBA U FEDERACIJI JE NEPRESTANA BORBA

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je da se večeras sa svečane akademije "Krajino moja" šalje poruka da se nikad ne smeju zaboraviti srpske žrtve i stradanja, ali da se generacijiama koje dolaze treba pokazati da smo spremni da stvaramo, gradimo i u jedinstvu i slozi idemo napred.


Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku što zajedno sa njima obeležavaju sećanje na stradanja Srba.


"Drvar je srpsko svetlo u Federaciji BiH", rekla je ona i podsetila da je 13. septembar jedan od najtužnijih dana u srpskoj istoriji, jer su pre morali da odu sa svojih ognjišta jer je neko odlučio da treba "osloboditi" Drvar od Srba koji su tu oduvek živeli.


Srbi su spas pronašli, rekla je Runić, u Srpskoj i Srbiji.



Foto RTRS



VUČIĆ: NE DAM DA IZVRĆU ISTORIJU I PROGLAŠAVAJU NAS KRIVIMA

Poslednjih godina svi oko nas pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase agresorima i krivcima za sve što se zbivalo, ali nikome nećemo da dozvolimo da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv, poručio je večeras u Drvaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Opširnije pročitajte OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (61)

Jovo Caruga

13.09.2019. 17:48

Onaj ko ubije srpskoga kralja je ustaski terorista,, a kad Srbin ubije tudjeg kralja onda je herojska junacina...

@Covo Jaruga

13.09.2019. 19:09

@Jovo Caruga - A sta je to "tudji kralj" trazio u Sarajevu? Srpski je bio u drzavnoj poseti Francuskoj.

Coa

13.09.2019. 18:01

Treba sve četiri srpske opštine da formiraju svoj savez, kao što je planirano ili kanton svoj unutar FBiH, jer je to jedina nada da će Srbi opstati tu, zapostavljeni su od svih organa vlasti Kantona i Federacije BiH.

Ne troši naše pare- nisi ih ti zaradio!

13.09.2019. 18:18

Dokle, bre, da se ovaj razbacuje narodnim parama? Ko mu je dao tu "moć" -glasači sigurno ne. Nedavno "dar" dodiku od 30 miliona evrića, pre toga pokloni Srebrnici, pa opet Dodiku itd.

Sana

13.09.2019. 19:41

@Ne troši naše pare- nisi ih ti zaradio! - Ti zavidni i sebični stvore nemoj da"brekaš",nego budi sretan što ne živiš u Siriji i Avganistanu,ili Somaliji i Kongu ,umreces a nećeš se pošteno znati radovati i veseliti se "brekalo"jedno.

Bor

13.09.2019. 20:00

@Ne troši naše pare- nisi ih ti zaradio! - Propaganda na Zapadu protiv Srba je jaka. Često se uhvatim u koštac sa strancima raznih nacionalnosti jer ne dozvoljavam da se Srbi blate niti ću ikada nešto ružno reći na Srbe. Onda doživim pitanje: "Koliko ima Hrvata, koliko Albanaca, a koliko Srba?" Kada im odgovorim, dobijem odgovor:"Pa sami ste krivi, zar toliko brojčano nadmoćni, a dozvolili ste sebi poniženje!" Upravo zbog takvih kao što si TI i Bojan74! Ali na sreću sve vas je manje. Kasno, ali nada ipak postoji da će razum prevladati.

Sana

13.09.2019. 19:36

@Uki - Hvala našoj Srbiji,predsedniku Srbije i R Srpske na pomoći srpskom narodu u napaćenoj Krajini.Želimo Srbima u Srbiji svako dobro i od Boga i od sveta,da im sve rodi i napretku ide,puno srpske dece živi i zdrave da se rodi,sreće i dobrote,puno para i svakog blagostanja,kad god srpske zemlje pomagali da im se vrati i na ličnom i državnom nivou dobrotom,srećom,napretkom i blagostanjem.Dragi naši Srbi iz Srbije to vam žele i blagosivaju vas braća i sestre iz vaše i naše Republike Srpske.

Ka-Min

13.09.2019. 20:56

@Mića - Mića, nesrećniče jedan, bolje da se nisi oglasio pa bi mislili da si pametan, a ovako, zna se...

Boj

13.09.2019. 19:04

Malo je ovakvih Srba kao što je gospodin Vučić! I ovako vrijednih koji za dan obleti planetu boreći se za svoj narod ma gdje oni živjeli. Da su se Srbi slagali kao Vučić i Dodik nikada ne bismo doživjeli golgotu kroz koju je srpski narod prošao i prolazi. Nikada ne bismo bili poniženi. Treba prvo cijeniti svoje i gledati svoj interes pa će nas i drugi cijeniti. Kad gledam složne Srbe, suze radosnice mi naviru na oči i veliki osjećaj nade da Srbin na Srbina NIKADA više ne smije ruku dignuti!

13.09.2019. 19:08

Bravo svaka cast.Samo zaviriti odskrinuti vrata historije pa vidjeti ko je Gavrilo bio.A ovo za kucu je cast ljudima koji cine pravu stvar da se ne zaboravi.Nisam sovinista samo citam historiju i tumacim je na moj nacin.Svima svako dobro od Boga iz svih ovozemaljskih naroda...

Rajlovac

13.09.2019. 19:29

Nisam Vucicev obozavalac, ali BRAVO MAJSTORE, za podrsku opstanku Srba na podrucju Krajine!!!

Mima

13.09.2019. 19:31

Predsednik Vučić uvek izlazi u susret našem narodu, ne samo u Srbiji nego i van njenih granica.

Rajlovac

13.09.2019. 20:25

@Zeks - Sram te bilo za ovaj komentar! Da li si svestan icega u zivotu?

Malevic Bojan

13.09.2019. 19:33

ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ ЗА ДВА ПРЕДСЕДНИКА,СРПСКА СЛОГА БИЋЕ ПРОПАСТ ВРАГУ.

Terenac

13.09.2019. 20:12

Ja koliko znam istoriju (tako su me učili u školi) Gavrilo Princip se borio i počinio atentat zbog ideje jugoslovenstva. Tako da...

sMILE

13.09.2019. 20:39

Zapadnokrajiiške opštine su strateški važne za Srpstvo u celini, a o njima se nije ni govorilo. Čak ni vlasti RS se nisu pretrgle baveći se njima. Ovo sada postaje zanimljivo.

Serbinator

13.09.2019. 21:03

Predsednik Vučić neće dozvoliti da od naših žrtava i heroja druge naprave krvicima, neće biti više prepravljanja istorije.

МАЈА

13.09.2019. 23:34

зна се која је права историја и јако ке ружно што је други изврћу

Dragan

14.09.2019. 00:04

Naša je obaveza prema svim stradalim da napravimo Memorijalni centar o stradanju Srba u dvadesetom veku. Da nauče mlađe generacije, da nam se to nikad više ne dogodi.

Dejan

14.09.2019. 07:51

Nikada ne smemo zaboraviti šta su fašisti radili tokom njihove okupacije, a pogotovo dozvoliti da se takvo neljudsko ponašanje pripisuje Srbiji.