Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
"NEMA OPŠTINE GDE SRBIJA NIJE PRUŽILA POMOĆ" Vučić po dolasku u Drvar poručio da je ovom gradu PREBAČEN MILION EVRA

"NEMA OPŠTINE GDE SRBIJA NIJE PRUŽILA POMOĆ" Vučić po dolasku u Drvar poručio da je ovom gradu PREBAČEN MILION EVRA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je po dolasku u Drvar da je danas za taj grad iz Srbije prebačeno milion evra za ulaganje u najvažnije projekte od interesa za građane, uključujući vodovod, te za izmirivanje dugovanja koja opština nije mogla da pokrije.

Vucic u Drvaru Foto: Srna / RAS Srbija
Vucic u Drvaru

Drvar je većinski srpska opština na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

-Veoma sam srećan što sam ovde. Neko mi je rekao da od Berlinskog kongresa svakako, a možda i od pre, nijedan od srpskih knezova, kraljeva, pa onda predsednika, premijera... nikad nije došao u Drvar. Srećan sam što sam ovde i što smo nešto malo mogli da pomognemo - rekao je Vučić.

Vučić je u Drvar došao sa ministrima odbrane i finansija, Aleksandrom Vučićem i Sinišom Malim, a domaćin u toj opštini mu je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Deo od milion evra koje je Srbija donirala Drvaru, odnosno 75.000 evra, biće izdvojeno za neisplaćene obaveze prema porodiljama, majkama sa troje i više dece, i rešavanje sličnih problema sa kojima se suočava opština.

Foto: Srna / RAS Srbija

-Ostalo će biti uloženo u najvažnije projekte. Molili smo ljude da dostave projekte, a imate gotov projekat za vodovod i u to će odmah biti ulzozeno - rekao je Vučić.

Spremni smo iz Beograda da uložimo u Drvar i taj novac će biti upotrebljen na najbolji način, rekao je predsednik, dodajući da pre pet-šest godina nije moglo da se pomogne ali da to nije pitanje njegove ili nečije volje već da li imate zdravu državu, mogućnosti za to.

-Sutra da ne budem predsednik ostaće zapisano da sam svakoj opštini u RS, ali i u Glamoču, Drvaru, Petrovcu uložili za školu, vrtić...Nema opštine gde Srbija nije pružila pomoć - poručio je Vučić.

On je stanovnicima Drvara poručio da ostanu na svojim ognjištima i naglasio da ovo nije kraj podrške Srbije.

-Srbija će biti uz vas mnogo vise nego ranije - poručio je predsednik Vučić ispred vrtića "Majka hrabrost" u Drvaru.

Pročitajte još

On je dodao da će Srbija nastaviti da pruža podršku ovom kraju i da će dati što bude potrebno.

Posebno je naglasio i da će biti doneta odluka o davanju posebnih subvencija za nase ljude koji žele da ulažu u ove četiri opštine -Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč.

Te opstine će imati poseban podstrek Srbije, rekao je Vučić i dodao da novac za Drvar neće biti mali.

Sa Dodikom i Vučićem vrtić su posetili i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministri finansija i odbrane Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin.

U poseti su i zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić, poslanik u Predstavničkom Domu parlamenta BiH Nenad Stevandić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, te načelnik opštine Drvar Dušica Runić.

Nakon posete Vrtiću, Dodik i Vučić će se u Radničkom domu u Drvaru sastati sa načelnicima zapadnokrajiških opština - Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Nakon toga, visoki zvaničnici Srpske i Srbije prisustvovaće centralnoj akademiji u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština pod nazivom "Krajino moja", koja će biti održana na platou ispred Radničkog doma u Drvaru.

Pre dolaska u Drvar, visoke delegacije posjetile su u Grahovu rodnu kuću Gavrila Principa.