Teroristi hteli da napadnu naše vojnike?

E. V. N.

13. 09. 2019. u 08:02

BIA kod Preševa otkrila arsenal koji je pripadao OVPMB. Dve puške i "kalašnjikov" pronađene u selu Pečeno

Терористи хтели да нападну наше војнике?

OPERATIVCI Bezbednosno-informativne agencije (BIA) otkrili su juče oružje na svega 300 metara od baze Vojske Srbije kod Preševa. Ilegalno naoružanje pronađeno je u jednoj od albanskih kuća u selu Pečeno, koje se nalazi uz administrativnu liniju sa KiM. Policija u saradnji sa ostalim službama bezbednosti istražuje poreklo i motive skrivanja naoružanja.

U improvizovanom i zamaskiranom bunkeru, prema saznanjima našeg lista, otkrivene su dve puške M-48, od kojih je jedna modifikovana i za korišćenje lovačke municije, kao i automat "kalašnjikov". Oružje je zatečeno u ispravnom stanju. Prvi rezultati istrage ukazuju da ovo naoružanje datira iz vremena delovanja terorističke Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB), a postoje i indicije da poreklo ovih cevi vodi do terorista kojima je 2001. godine komandovao Redžep Aliju, zvani komandant Redža.

Otkriće ilegalnog naoružanja nedaleko od Preševa, drugo je za svega devet meseci na gotovo istoj lokaciji. Posebnu notu rizika i potencijalne opasnosti u ovom slučaju nosi činjenica da je skriveni arsenal bio smešten u blizini baze VS "Pečeno brdo", u kojoj se nalazi deo snaga zadužen za obezbeđenje administrativne linije. Istražni organi zato tragaju za odgovorom da li su puške bile namenjene za oružani napad na vojnike i izazivanje incidenta na jugu Srbije.

- Okolina Preševa područje je na kome je početkom dvehiljaditih delovala teroristička OVPMB. Iako je organizacija rasformirana, deo naoružanja ostao je u posedu nekadašnjih boraca. Posebno zabrinjava činjenica da je reč o ispravnom naoružanju koje je bilo pažljivo skriveno - navodi sagovornik "Novosti" iz bezbednosnih struktura.

Opština Preševo politički je trusno područje, budući da se nalazi na tromeđi Srbije, Makedonije i pokrajine KiM. Uz administrativnu liniju raštrkano je desetak planinskih sela, naseljenih gotovo isključivo Albancima, od kojih su mnogi bili simpatizeri snaga OVPMB. Na istom prostoru raspoređeno je više baza i izdvojenih objekata Četvrte brigade VS, koja obezbeđuje pojas ka KiM i čiji vojnici redovno patroliraju ovim prostorom.



Pripadnici BIA sličnu akciju u okolini sela Pečeno izveli su i početkom godine, kada su u skrivenom bunkeru jedne od napuštenih kuća otkrili nekoliko automatskih i poluautomatskih pušaka, kao i ručnih bombi.

OZLOGLAŠENI KOMANDANT REDžA

KOMANDANT Redža, kako glasi ratni nadimak teroriste Redžepa Alijua, čije se snage dovode u vezu sa oružjem skrivenim na teritoriji opštine Preševo, dobro je poznat bezbednosnim i pravosudnim organima Srbije. Tokom rata na Kosovu, 1999. godine, bio je pripadnik ozloglašene "Gnjilanske grupe", odgovorne za niz zločina nad nealbancima na KiM. Posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, Aliju se prebacio u okolinu Preševa, gde je radio na formiranju jedinica OVPMB.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

A

13.09.2019. 08:13

Nije to samo jedna kuca puna oruzja , svaka ima oruzje i ceka znak kada ce napasti , a mi se pravimo kao da nije istina . Sta tek ima na kilometar daljine od baze oruzja .

Ivan

13.09.2019. 08:24

Je li taj Alija linvidiran tokom svojih terorističkih dejstava ili je u zatvoru? Pitajte jevrjesku državu za savet, kako se te stvari rešavaju.

zardjala kasika

13.09.2019. 10:20

@Ivan - Naivni Srbi, prestanite sa tim hvalospevima o izraelu. Zahvaljujuci bas toj jevrejskoj drzavi imamo narko dzihad na Balkanu.

Nuclear Vlasta

13.09.2019. 08:43

Са ових пар пушкица ништа нису могли да ураде против Војске Србије. Добро је да су пронађене из другог разлога, да се још једном покаже стварно стање и постојање скривене опасности по становништво које ту живи, такође и да се уништи преостала терористичка мрежа.

Срђан Грковић

13.09.2019. 10:27

нису то "бивши борци" то су константни терористи , били,јесу и биће

Dejan Ilić

13.09.2019. 11:18

Mene zanima gde ja taj Redza, jel u zatvoru?Ili i dalje živi slobodno u Srbiji kao i svi ostali teroristi koji se javno hvale da su bili deo njih.

Srbin

14.09.2019. 00:09

@Aca - Zapad ih nije štitio od 1918.-1999. godine. Štitili su ih Srbi, počev od zlog Aleksandra Karađorđevića, zatim kneza Pavla Karađorđevića, do desetina srpskih komunaca na najvišim državnim funkcijama, ali i miliona naivnih i zatucanih Srba koji su ih "gajili" radi lične koristi. Ako se vratimo više vekova unazad i Nemanjici nisu videli da gaje guju u nedrima.

Hercegov Grad

13.09.2019. 16:47

Jes' vala silno naoruzanje! A da je i tako, opet kriva sluzba, radi povrsno stvari!