Šta je Ursula fon der Lejen poručila Balkanu i kome je "bacila kosku"

Odabirom kandidata za komesare, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen najavila je svoju viziju Evrope u narednih pet godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

19:53

Šta je Ursula fon der Lejen poručila Balkanu i kome je
Michele Tantussi/Getty Images

Na taj način ona je uputila poruke Vašingtonu, Londonu, Rimu, Dablinu, Zagrebu, ali i Zapadnom Balkanu, piše hrvatski Evroaktiv.

Najviše reakcija izazvalo je kadrovsko rešenje za portfelj susedske politike i proširenje, a Evroaktiv ocenjuje da je odabirom Lasla Tročanjija, bivšeg ministra pravosuđa u vladi Viktora Orbana, za taj resor, Fon der Lejenova poručila državama Zapadnog Balkana da do proširenja neće tako skoro doći.

Kako objašnjava, osim što je Orbanova vlada kritikovana zbog davanja azila političkim beguncima iz regiona (slučaj bivšeg severnomakedonskog premijera Gruevskog, kojem je Orban ponudio utočište od kriminalnih optužbi), Mađarska se i sama bori s Ukrajinom po pitanju odnosa prema manjinama.

Evroaktiv navodi da je Orban u nekoliko prilika blokirao sastanak NATO-a i predstavnika Ukrajine, upravo zbog pitanja mađarske manjine u Ukrajini (sporan je bio ukrajinski zakon o jeziku).

Kada je reč o Hrvatskoj, kako dodaje, odabravši Dubravku Šuicu za jednu od potpredsednica EK, Ursula fon der Lajen je vladi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića dala do znanja da je svesna uloge koju su on i Šuica imali u njenom odabiru za predsednicu Komisije.

Iako je, kako ocenjuje, portfelj sam po sebi vrlo nejasan i dalje se ne zna kolikim će budžetom raspolagati, kao ni koje će biti njene obaveze, Fon der Lajenova je Hrvatskoj pružila priliku da pronađe rešenje za gorući problem demografskih promena.

Predsednica EK je od znatiželjne javnosti uspešno sakrila dodeljene portfelje do samog kraja, ali su, ocenjuje Evroaktiv, neka kadrovska rešenja bila očekivana još pre izbora za Evropski parlament u maju.

Kako dodaje, nominacijom Fila Hogana, dosadašnjeg komesara za poljoprivredu, da preuzme trgovinu EU, Fon der Lejenova je Londonu poslala prilično jasnu i nedvosmislenu poruku: "Stojimo uz Dablin!"

Premijer Leo Varadkar nekoliko trenutaka nakon objave kadrovskih rešenja na Tviteru je objavio da je 'jako zadovoljan' dobijenim portfeljem, zato što je Irska dobila prednost u budućim pregovorima sa Londonom.

Fon der Lejenova je strpljivo čekala Italiju da poslednja, sa velikim zakašnjenjem, nominuje svog poverenika, kojem je dodelila jedan od najprofiliranijih portfelja - ekonomiju, a Evroaktiv navodi da je tom odlukom poručila novoj italijanskoj vladi da joj je zahvalna na rekonstrukciji kojom se umanjila moć Mateu Salviniju i da u budućnosti očekuje uspešniju saradnju s Rimom.

Odabirom Silvije Gulard za poverenicu unutrašnjeg tržišta i industrije odbrane, Fon der Lejenova je poslala prilično jasnu poruku Vašingtonu.

Silvija Gulard će imati zadatak da objedini nabavku vojne opreme država članica, čime će se zaobići američka dominacija u tom sektoru, ali i ojačati bezbednosna nezavisnost Evrope.

Fon der Lejenova je Fransu Timermansu namenila portfelj zaštite životne sredine i projekat Evropski zeleni sporazum.

Osim što je time "bacila kosku" sve snažnijoj grupaciji Zelenih u Evropskom parlamentu, čiju se podršku nada da će dobiti narednih godina, predsednica je potvrdila svoju predanost zelenoj politici, ocenjuje Evroaktiv.

Predsednica EK je energetiku, najpopularniji portfelj ove godine, dodelila Estoniji.

Reč je o, ocenjuje Evroaktiv, izuzetno proevropskoj baltičkoj državi, bivšoj članici Sovjetskog saveza, koja odlično poznaje energetsku politiku Moskve, zbog čega je i bila najlogičniji odabir za evropsku energetiku, posebno u kontekstu sve većih pokušaja da Evropa postane energetski nezavisna, prenosi Jutarnji.eu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: