Najnovije vesti
Vesti Društvo
DIREKTORKA UNESKO-A U POSETI SRBIJI Azule razgovarala sa đacima Devete beogradske gimnazije

DIREKTORKA UNESKO-A U POSETI SRBIJI Azule razgovarala sa đacima Devete beogradske gimnazije

Generalna direktorka UNESKO-a Odri Azule započela je svoju posetu Srbiji obilaskom Devete beogradske gimnazije, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, gde se upoznala s radom škole i rezultatima koje postižu njeni učenici.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Odri Azule UNESCO i Mladen Šarčević Foto: Tanjug
Odri Azule UNESCO i Mladen Šarčević

Učenici Devete beogradske gimnazije u kratkom proramu na engleskom i francuskom jeziku predstavili su svoju školu, rezultate koje postižu u oblasti nauke, matematike i informatike, kao i srpske narodne igre tj. folklor.

Sutra panel sesija u Palati Srbija

Azule, koja će sutra u Palati Srbija otvoriti panel sesiju na Međunarodnom ekspertskom sastanku o medijskoj i informacionoj pismenosti, izrazila je u izjavi medijima zadovoljstvo zbog posete Srbiji, naročito zbog vrlo važnog povoda koji se tiče obrazovanja, medijske i informacione pismenosti.

- Drago mi je da posetu počinjem u gimnaziji, čiji učenici nisu izuzetni samo u nauci, već su posvećeni i plesu, muzici, stranim jezicima i istovremeno su vrlo zainteresovani za multikulturalni sistem UN - rekla je Azule.

Razgovori o bileteralnoj saradnji

Ona je istakla da će ovo biti prilika i da razgovara sa predsednikom, premijerkom i ministrima Srbije o bilateralnoj saradnji, kao i o ulozi UNESKO-a u svetu i doprinosu Srbije u globalnoj agendi koja se tiče kulture, obrazovanja, komunikacija i informacija.

Azule je dodala da Srbija ima svoje važno mesto u globalnom programu koji UNESKO sprovodi i koji se tiče obrazovanja devojaka u Africi, veštačke inteligencije i uloge kulture u kriznim područjima.

Na pitanje o Kosovu i srpskom kulturnom nasleđu tamo, Azule je rekla da se UNESKO kao institucija UN ponaša u skladu sa rezolucijama UN i pažljivo prati sve što se dešava u oblasti kulturnog nasleđa u skladu sa svojom misijom, održavajući pritom otvoreni dijalog.

Novi program u gimnazijama

Ministar Šarčević je rekao da je već imao sastanak sa direktorkom UNESKO-a o reformi obrazovanja u Srbiji i da je ona sve što naša zemlja radi na tom polju vrlo visoko ocenila.

- Direktorka UNESKO-a zna da Srbija ima sve razvijeniju nauku i jako poštuje što je veliki broj žena uključen, a današanja poseta Devetoj beorgadskoj gimnaziji je uvertira za sutrašnji događaj u Palati Srbija, gde ćemo predstaviti novi izborni program u gimnazijama za medije i komunikaciju - naveo je Šarčević i dodao da su upoznali Azule sa svojim nastojanjem da sva deca u regionu imaju bolje uslove obrazovanja.