');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

ISTRAŽIVANJE "FAKTOR PLUSA" O REJTINGU Naprednjaci 52 odsto, SZS na 11, a cenzus bi prešle još DVE STRANKE

Kada bi se izbori održali u narednu nedelju, Srpska napredna stranka imala bi natpolovičnu većinu, dok bi još tri liste prešle cenzus, pokazuje poslednje istraživanje agencije Faktor plus.

kombo rektinzi foto ras srbija Foto: RAS / RAS Srbija
kombo rektinzi foto ras srbija

Naprednjaci bi, prema istraživanju javnog mnjenja, osvojili 52,4 odsto glasova, što je gotovo isto kao i prethodnog meseca. Savez za Srbiju, u slučaju kada bi nastupio u sadašnjem sastavu i kada bi izašao na izbore, osvojio bi 11,5 procenata, a Socijalistička partija Srbije imala bi 10 odsto podrške. Pored pomenute trojke, cenzus bi izvesno prešao i Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića (5,5 odsto).

Istraživanje je rađeno između 6. i 11. septembra, telefonski, na uzorku od 1.200 ispitanika
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija
Istraživanje je rađeno između 6. i 11. septembra, telefonski, na uzorku od 1.200 ispitanika

Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus koja je radila istraživanje, kaže da je SNS i dalje ubedljiv.

- Naprednjaci su i dalje dominantni, to više u pitanje ne dovode ni njihovi najveći politički protivnici. I da bude i da ne bude bojkota, SNS će biti ubedljiv - navodi Pejić za "Blic".

Drugi po snazi je Savez za Srbiju koji, kada je reč o podršci, stagnira.

Pročitajte još

- Ljudi SzS sve manje prepoznaju kao savez, a sve više kao posebne organizacije ili pojedince koji istupaju javno. Njihova ambicija većinski ide ka bojkotu - navodi Pejić i naglašava da socijalisti trenutno imaju 10 odsto podrške i da su godinama stabilni oko tog procenta.

- Nema pada, što je važno, jer je njihov najveći uspeh da sačuvaju identitet i da se ne utope u vladajuću stranku - ističe on.

Foto: RAS / RAS Srbija

Pokret slobodnih građana je možda i najveći znak pitanja.

- Sergej Trifunović je trn u oku i vlasti i opoziciji što mu daje posebnu težinu. PSG je trenutno stabilno iznad cenzusa, a možda bi mogao i da raste. Postoji mogućnost da bude tretiran kao najžešći opozicionar, ali s druge strane, zbog priče da treba da se izađe na izbore mogli bi da ga optuže da je spreman na neki kompromis s vlašću - navodi Pejić.

On kaže da je PUPS na 3,6 odsto, i da je iako to mnoge čudi, ta stranka na deset poslednjih loklanih izbora na koje je izašla, prešla cenzus. Ističe da nema govora da na parlamentarnim izborima ide iznad pet procenata, ali da može da bude značajan koalicioni partner.

Vladimir Pejić, Faktor plus: I da bude i da ne bude bojkota, SNS će biti ubedljiv, dok podrška SzS stagnira
Foto: Dimitrije Goll / Tanjug
Vladimir Pejić, Faktor plus: I da bude i da ne bude bojkota, SNS će biti ubedljiv, dok podrška SzS stagnira

Radikali su blizu cenzusa, solidan rezultat su napravili u Medveđi, ali Pejić kaže da su šanse da sami pređu cenzus minimalne.

- Mislim da bi trebalo da razmišljaju o koaliciji ako hoće u parlament - ocenjuje direktor Faktora plus.

Nakon vesti da se SPAS Aleksandra Šapić i DSS Miloša Jovanovića nisu dogovorili o zajedničkom nastupu na izborima, istraživanje, po rečima Pejića, pokazuje da je predsednik opštine Novi Beograd bolje prošao.

Foto: RAS / RAS Srbija

- Čudi me da pored tako dobrog zajedničkog rezultata i izvesnog cenzusa ipak nisu uspeli da se dogovore. Ne bih ulazio u razloge, ali očito su obe stranke pokazale čvrstinu i da će svako ko s njima bude hteo u koaliciju morati da bude spreman na ozbiljan kompromis. Čini mi se da je iz tog koketiranja Šapić izašao jači, to pokazuju i rezultati. Ne mislim da je namerno, ali je tako. Ipak, SPAS je i dalje ispod cenzusa sam - kaže Pejić i dodaje da bi mnogi na svašta pristali zbog cenzusa, ali da su SPAS i DSS pokazali da su zbog ideje spremni da ne uđu u parlament. 

Očekivana izlaznost oko 46 odsto

Da se izbori održavaju u nedelju, na njih bi izašlo 46 odsto građana, 36 procenata ne bi, dok 18 odsto ne zna ili nema stav.

- To je procenat koji nema veze s bojkotom jer je istraživanje rađeno kao da bojkota neće biti. Procenat izašlih je normalan za ovaj period - navodi Vladimir Pejić.