Svet

0

Sudanci opet na ulicama, traže reforme u pravosuđu

Autor: JU

Izvor: Beta

Sudanci opet na ulicama, traže reforme u pravosuđu

Izvor: Foto: pixabay

Snage za proglašenje slobode i promenu krovna koalicija koja predstavlja demonstrante pozvala je na "marš od million ljudi" kako bi izvršili pritisak na zajedničku vladu predstavnika demonstranata i generala da imenuju kompetentne i politički nepristrasne sudije.

Generali su prethodno odbacili nominacije koje su predložili demonstranti za dve najviše sudske pozicije u Sudanu.

I aktuelnog šefa pravosuđa i javnog tužioca imenovalo je vojno veće koje je preuzelo vlast nakon što je al Bašir svrgnut u aprilu.

"Ovi skupovi se u osnovi obraćaju vojnim članovima unutar vlade, jer ti članovi ne dele iste stavove kao sudanski revolucionari", rekao je Raša Avad, sudanski novinar.

On je dodao da je današnji protest važan korak ka korak ka restrukturiranju pravosudnog sistema "kako bismo mogli da krenemo u period tranzicije u kojem će lideri starog režima, kao i oni koji su odgovorni za masakr demonstranata nakon Baširovog zbacivanja mogli biti procesuirani".

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Imenovanje novog šefa pravosuđa i javnog tužioca revolucionarni je zahtev".

"Pravosudne i pravne reforme trebale bi da budu glavni prioritet tokom prelaznog perioda, međutim, videli smo nedostatak akcije dela vlade da imenuje novog šefa pravosuđa i novog generalnog tužioca", rekao je lider Sudanskog udruženja sindikata, Ahmed Rabi.

Vlada koja se sastoji od pet članova vojske i šest civila vladaće Sudanom tri godine.

Sudan je bio u teškoj političkoj krizi otkako je protestni pokret primorao vojsku da svrgnu s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtevajući da generali predaju vlast civilima.

"Sudanska revolucija nema za cilj samo promenu predsednika ili dovođenje novih ministara, već je cilj restrukturiranje sudanske države. Dakle, nelogično je da zvaničnici iz starog režima budu iznad civilne države i sudskih aparata", rekao je Rabi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR