Ex -Yu

Zeman: Argumentovaću stav o povlačenju priznanja Kosova

Zeman: Argumentovaću stav o povlačenju priznanja Kosova
Foto: Tanjug | Zeman: Argumentovaću stav o povlačenju priznanja Kosova

BEOGRAD - Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da su argumenti za inicijativu da Prag povuče priznanje Kosova istrage koje se vode pred Specijalnim sudom protiv kosovskih zvaničnika i to što je češki Donji dom Parlamenta svojevremeno sugerisao da se ne priznaje jednostrano proglašena nezavisnost Prištine.

"Na sastanku sa zvaničnicima za ustavna pitanja, kojih ima četvoro, pokušaću da iznesem te argumente. Uspio, ne uspio - to je život", rekao je za češke medije Zeman i dodao da je njegov stav o Kosovu odavno poznat, te da ne predstavlja iznenađenje.

On je naveo da predsjednika Kosova Hašima Tačija nije pozvao na samit lidera Višegradske grupe i zapadnog Balkana, a da predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jeste, prenosi Tanjug.

Upitan da li bi se stvari promijenile ako bi demokratske snage, neopterećene prošlošću, pobjedile na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, Zeman je odgovorio da bi, ali da ne treba biti toliko optimističan da će se tako nešto i dogoditi.

"Nažalost, demokratske snage na Kosovu su veoma slabo zastupljene", rekao je Zeman.

On je naveo da bi volio da dođe do pomirenja između Albanca i Srba.

"Međutim, jedno su želje, a drugo činjenice", rekao je Zeman i istakao da takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije definitivno nisu koraci u pravcu kompromisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije