Trampov sporazum bi bio gori od Obaminog 1Foto: EPA/ TOMER APPELBAUM ISREAL OUT

Promena američke politike prema Iranu i otpuštanje DŽona Boltona iz američke administracije nisu dobro primljeni u delu izraelske javnosti koji smatra da samo čvrsta i nepokolebljiva američka politika pritiska prema Iranu može da dovede do pravih željenih rezultata.

Govoreći na konferenciji o borbi protiv terorizma bivši ministar odbrane Moše Jalon kritikovao je novu Trampovu politiku.

„Mora da postoji američka odlučnost da sprovede pritisak na iranski režim, bez žaljenja“, rekao je Jalon. „Problem je odsustvo američke volje da se bori. Ako se ne borite, onda pokazujete slabost. Da sam ja iranski lider Hamnei, ja bih bio srećan: oborio sam dron, oni nisu odgovorili, napao sam tankere, oni takođe nisu odgovorili. Amerikanci pokazuju da ne žele da se bore i u tome leži problem“, rekao je Jalon.

Jalon smatra da se iranske vlasti pribojavaju da unutrašnji problemi mogu da dovedu do pobune. Američka odlučnost i čvrstina u sprovođenju sankcija i pritiska, primoraće Teheran da izabere opstanak režima, umesto nuklearnog programa i da napravi potrebne koncesije.

Američki sekretar za odbranu Mark Esper najavio je mogućnost skorog susreta američkog predsednika Trampa i iranskog predsednika Rohanija, nakon što je Tramp ostavio otvorena vrata za takav susret, tokom sledećeg zasedanja Generalne skupštine UN. „Čini se da se na neki način primiče prema mestu gde možemo da razgovaramo i nadamo se da će se to tako i dogoditi“, rekao je Esper u Londonu.

Američke sankcije smanjile su prodaju iranske nafte za više od 80 odsto. Iranski predsednik Rohani najavio je prošle nedelje da će Iran da se još više udalji od sporazuma iz 2015. tako što će početi proizvodnju centrifuga za obogaćivanje uranijuma, ali je dao Evropljanima još dva meseca kako bi pokušali da spasu sporazum.

SAD su, sa svoje strane, odbile da olakšaju ekonomske sankcije, ali nisu odbacile francuski plan da se Iranu odobri kredit od 15 milijardi dolara. Time se pokazuje da SAD i evropske sile ostavljaju otvorena vrata diplomatiji kako bi se rešila neslaganja povodom iranskog nuklearnog programa. Francuska je posrednik i u organizovanju najavljenog susreta dvojice predsednika. Prošle nedelje i Tramp je ostavio otvorenu mogućnost za susret u NJujorku.

Ovakve najave sa američke strane, nisu dočekane s razumevanjem na izraelskoj strani. Vodeći izraelski stručnjak za studije političkog odlučivanja, Aleks Minc tvrdi da Iran veoma aktivno radi na razvoju nuklearnog oružja. „Ukoliko se Tramp i Rohani dogovore o novom sporazumu, on će biti gori nego Obamin, jer će dati novo vreme iranskim liderima, koji su odlični pregovarači. Da bi se zaustavio Iran, postoje tri uslova: politički, finansijski i vojni.

Najvažnija stvar je da politički Tramp ne želi promenu režima. Iran je dobio ogromnu finansijsku injekciju sklapanjem sporazuma s Kinom koji obezbeđuje 400 milijardi dolara za narednih 20 godina. Tramp neće da napadne Iran, iako se nije odrekao vojne opcije. Sve to znači da Teheran može mirno da nastavi svoje planove“, kaže Minc.

U kontekstu politike prema Iranu, otpuštanje Boltona smatra se velikim gubitkom pristalica čvrste američke politike i mogućne vojne akcije prema Teheranu. Komentator Jerusalim posta Set Francman smatra da su „izolacionističke tendencije“ oko predsednika Trampa prevladale u ovom trenutku, ali da Iran i Severna Koreja ne treba tome da se prerano raduju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari