Najnovije vesti
Vesti Društvo
Ministarstvo odbrane na ime štete mora da isplati milione, tražena revizija presude

Ministarstvo odbrane na ime štete mora da isplati milione, tražena revizija presude

Veće Apelacionog suda u Beogradu, kojim je predsedavala sudija Svetlana Begović Pantić, a u kojem su bile i sudije Zorana Bulajić i Irena Garčević, donelo je presudu da Ministarstvo odbrane zbog neostvarene dobiti Miomiru Ostojiću, koji je 1997. godine zaključio ugovor o iznajmljivanju sale u suterenu Domu Vojske u Beogradu, isplati 633 miliona dinara, a sa kamatama taj iznos će dostići blizu 800 miliona dinara.

Ministarstvo odbrane logo Wikipedia Public domain Foto: Public domain / Wikipedia
Ministarstvo odbrane logo Wikipedia Public domain

U Ministarstvu odbrane su nezadovoljni presudom i kažu da je Ostojić sam odbio da koristi tu salu.

“Miomir Ostojić nikada nije ušao u tu salu, nije uložio ni jedan dinar u sređivanje te sale, niti je Vojsci platio bilo kakvu naknadu po ugovoru, pa je gotovo neverovatno da je pred sudovima dobio postupak za naknadu nekakve neostvarene projektovane dobiti u iznosu od oko sedam miliona evra”, saznjamo u Ministarstvu odbrane, gde dodaju da u ugovoru o korišćenju stoji da Ministarstvo odbrane imenovanom ustupa salu u viđenom stanju, te da “nije stajala nikakava obaveza Ministarstva da tu salu preuredi za potrebe korisnika”.

“Nije samo začuđujuće prihvatanje osnova tužbenog zahteva za naknadu, već i način utvrđivanja visine eventualne neostvarene dobiti. Naime, Apelacioni sud je do ove presude došao na osnovu nalaza sudskog veštaka Radiše Pitulića, a ne na osnovu zvaničnih podataka državnih organa o bilansima uspeha najprestižnijih beogradskih ugostiteljskih objekata čiji su profiti po zvaničnim podacima neuporedivo niži”, saznajemo u Ministarstvu odbrane.

Kako nam je rečeno, zastupnici Ministarstva odbrane su tokom postupka tražili da sud kao osnov za procenu eventualne štete uzme izveštaje nadležnih državnih organa (poreskih urava o bilansima uspeha najprestižnijih beogradskih ugostiteljskih objekata), što je, kako navode, i pribavljeno.

“Ali je sudsko veće odbilo da presudu donese na osnovu zvaničnih podataka poreskih uprava, već je presudu donelo na osnovu nekakve neostavrene - projektovane dobiti koju je odredio sudski veštak Pitulić”, kažu u Ministarstvu uz napomenu da će na ovaj način “biti naneta direktna šteta Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, i građanima Srbije jer bi isplata bila iz budžeta”.

“Gotovo je nezamislivo da čovek koji je samo potpisao ugovor i nije hteo da koristi salu, niti je platio Vojsci bilo šta, na ovaj način ošteti državu i uzme iz budžeta gotovo 7 miliona evra”, ističu u Ministarstvu.

Ministarstvo odbrane uložilo je reviziju na presudu Apelacionog suda u Beogradu i podnelo predlog javnom izvršitelju Mirjani Dimitrijević za odlaganje izvršenja do donošenja odluke Vrhovnog kasacionog suda o reviziji.

“Izvršitelj Mirjana Dimitrijević odbila je ovaj predlog za odlaganje izvršenja, iako je imala zakonskih uslova da odloži izvršenje, jer poverilac ništa ne gubi odlaganjem zbog zagarantovane kamate. U slučaju eventualnog protivizvršenja, Ministarstvo odbrane ne bi moglo da izvrsi naplatu od Ostojića jer on nema imovinu kojom može da garantuje meru protivizvršenja”, kažu u Ministarstvu odbrane i dodaju da su podnete krivične prijave protiv svih učesnika u ovom postupku.

“Krivična prijava je podneta i ona se procesuira, ali je potrebno da tužilaštvo donese meru zabrane raspolaganja novcem sve dok se ne završe krivični i postupak revizije”, kažu u Ministarstvu.