');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

KAKVE SU SRBIJI ŠANSE UZ NOVOG KOMESARA Tročanji može da pomogne na putu ka EU, ali se ne pita SAMO ON

Srbija može da očekuje blagonaklonost Lasla Trojčanjija, bivšeg ministra pravde Mađarske u vladi Viktora Orbana i sva je prilika novog evropskog komesara za proširenje, ali na putu ka EU mora da ispuni jasno utvrđene uslove, smatraju analitičari.

Foto: EPA;

Evropska komisija nominovala je Tročanjija za novog evropskog komesara za susedstvo i proširenje, a ukoliko Evropski parlament krajem oktobra potvrdi tu odluku, njegov mandat na novoj funkciji počeće 1. novembra. Činjenica da je Tročanji bliski saradnik premijera Mađarske Viktora Orbana sa kojim predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima prijateljske odnose, izazvala je pretpostavke da će to olakšati i ubrzati put Srbije ka EU.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ističe za "Blic" da će Srbija nesumnjivo imati naklonost novog evropskog komesara za proširenje.

Pročitajte još

- Vlasti u Srbiji sa zadovoljstvom su prihvatile nominaciju Tročanjija, pre svega zbog personalnih odnosa Vučića i Orbana, ali i činjenice da dolazi iz stranke koja je ideološki bliska SNS-u kao narodnjačka stranka. Zbog toga će Tročanji daleko aktivnije raditi na pridruživanju Zapadnog Balkana EU i u određenoj meri gledati kroz prste Srbiji, ali, na kraju krajeva, moraće da sledi politiku EU. To nas, uostalom, uči novija istorija - podvlači Popov.

Proširenje egzaktna stvar

Kako kaže, i predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister bio je blag prema Srbiji u prethodnom periodu.

- EU je godinama slala pozitivne izveštaje o napretku Srbije na putu evrointegracija, da bi poslednji izveštaj bio veoma zanimljiv i politički obojen i došao je u trenutku kada su pregovori Beograda i Prištine zamrznuti, kako su vlasti u Beogradu tvrdile, zbog toga što je Priština uvela takse. Dakle, packe od EU nisu mogle da izostanu kada ne ispunimo domaće zadatke - naglašava Popov i dodaje da je javnost u Srbiji sa oduševljenjem dočekala i pobedu sadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa na izborima uz medijske naslove "Trampe, Srbine", da bi se, kako kaže, ispostavilo da Tramp baš i ne navija toliko za Srbiju.

I Igor Novaković, istraživač pri Centru za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), apostrofira da personalna rešenja u Briselu ne mogu značajno da utiču na proces evrointegracija.

Pročitajte još

- Proširenje EU je vrlo egzaktna stvar. To je sistem koji je jasno utvrđen i koji se mora ispoštovati bez obzira na to ko bude na mestu komesara. Svakako bi trebalo od Tročanjija očekivati veću naklonost i optimistične izjave, ali pitanje je koliko će nam to stvarno značiti. Nešto slično smo imali i od Johanesa Hana pa vidimo kakvi su rezultati - naglašava Novaković.

Odlučuje niz faktora

O putu Srbije ka EU ne odlučuje sam komesar za proširenje, podseća naš sagovornik.

- Saglasnost o otvaranju EU poglavlja pored komesara daju i druge institucije i države članice. Tako da nam je možda i bitnije da je na mestu komesara za proširenje EU osoba koja će nam reći istinu i sa čime sve treba da se suočimo na evropskom putu, nego da nam je osvedočeni prijatelj koji će nam govoriti samo ono što nam prija uhu - podvlači Novaković.

Dok Evropski parlament ne potvrdi nominaciju Tročanjija, postojaće mogućnost da neko drugi bude novi komesar za proširenje.

Od Tročanjija bi svakako trebalo očekivati veću naklonost i optimistične izjave, kažu eksperti
Foto: EPA;
Od Tročanjija bi svakako trebalo očekivati veću naklonost i optimistične izjave, kažu eksperti

- Videćemo da li će Tročanji na kraju biti izabran pošto je njegova karijera veoma upitna. Pomalo je paradoksalno da on bude komesar za proširenje, a učestvovao je u isterivanju Centralno-evropskog univerziteta (CEU) iz Mađarske. Postoje i kandidati u rezervi, a jedna od njih je i Eniko Đori, državna sekretarka u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova. Ona je izabrana za evropskog poslanika, a takođe je i iz Orbanove stranke Fides, samo što nije toliko bliska premijeru kao Tročanji - kaže Novaković.

Kritike zbog nominacije

Nominaciju Trojčanjija za komesara za proširenje EU javno je kritikovao Florijan Biber, stručnjak za Balkan sa univerziteta u Gracu.

- Kao saučesnik u demontiranju vladavine prava u Orbanovoj Mađarskoj, on ne bi trebalo da bude u Komisiji, zadužen za proširenje, on nema kredibilitet za skeptike u EU i za agendu za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu - napisao je Biber na Tviteru.