Amerika nakratko postala najveći svetski izvoznik nafte

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) očekuje da će SAD osporiti poziciju Saudijske Arabije kao najvećeg svetskog izvoznika nafte.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

11:08

Amerika nakratko postala najveći svetski izvoznik nafte
Foto: Epa, Ali Haider

Ove prognoze dolaze nakon što su SAD ranije ove godine nakratko preuzele tu titulu od vodećeg proizvođača Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Procvat proizvodnje nafte iz škriljaca omogućio je Sjedinjenim Državama da se približe i nakratko preteknu Saudijsku Arabiju kao vodećeg svetskog izvoznika nafte", navodi se u mesečnom izveštaju IEA, a prenosi američka mreža CNBC.

"Postavljanje potrebnih cevovoda i terminala i dalje traje, što će osigurati nastavak ovog trenda", dodaje se u izveštaju.

SAD su u junu na trenutak pretekle Saudijsku Arabiju kao vodećeg izvoznika, nakon što je američki izvoz sirove nafte porastao iznad tri miliona barela dnevno, objavila je IEA. Time je ukupan izvoz nafte i naftnih proizvoda porastao na skoro devet miliona barela dnevno.

Istovremeno, Saudijska Arabija je smanjila izvoz nafte i rafinisanih naftnih proizvoda. Cena severnomorske nafte "brent" jutros je porasla za 0,4 odsto na 61,05 dolara za barel, dok je američka laka nafta (WTI) poskupela za više od 0,5 odsto na 56,04 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: