Italija opet postaje sigurna luka za migrante?

Desničar Mateo Salvini više nije u italijanskoj vladi, međutim njegovu oštru izbegličku politiku podržava ogromna većina Italijana, piše nemački Dojče vele.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

16:57

Italija opet postaje sigurna luka za migrante?
Ilustracija: Depositphotos/AnnaNepaBO

Dodaje se i da su u Rimu spremni na popuštanja, ali samo ako EU pokaže solidarnost.

Italijanski premijer Đuzepe Konte boravio je u Briselu dan nakon što je nova vladajuća koalicija pokreta Pet zvezdica i Demokrata potvrdila da ostaje na čelu Vlade, a sa budućom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao je i o italijanskoj izbegličkoj politici.

Konte je u više navrata najavio da će borba protiv ilegalne migracije i krijumčara biti pooštrena, ali da bi potražioci azila koji imaju pravo na ostanak trebalo da budu bolje integrisani.

Za razliku od prethodnog ministra unutrašnjih poslova, nova ministarka Lučana Lamordeze zakone o migracijama neće tumačiti tako strogo.

"Salvini je sa ovog položaja vodio veoma jaku predizbornu kampanju. Sada sledi pokušaj da se vrati normalnom radu, što znači obezbeđenje luka i nacionalnih interesa Italije", ocenio je stručnjak za Luc Klinkhamer iz nemačkog istorijskog instituta u Rimu.

Za sada nije jasno da li će italijanske luke biti ponovo otvorene za spasilačke brodove privatnih organizacija.

"Možda će prestati da kriminalizuju pomorsko spašavanje. Ali to ne znači i otvaranje luka", rekao je Klinkhamer.

U Briselu je stari-novi italijanski premijer Konte insistirao da se migranti i izbeglice iz Italije odmah, prema obavezujućem ključu, raspodele u druge zemlje EU.

Prema istraživanju lista Korijere dela Sera, ubedljiva većina Italijana se slaž sa migrantskom politikom Lige i zatvorenim lukama.

"Većina Italijana je zadovoljna zatvaranjem luka. Istinska promena ove politike bi novoj vladi mogla veoma naštetiti", kaže za DW politikolog Đovani Orsina sa Univerziteta LUIŠ u Rimu.

On je dodao da očekuje da se promeni retorika, ali ne i politika.

"Ukoliko vlada to uradi, upašće u probleme", rekao je Orsina.

Premijer Konte se u sredu tokom posete Briselu pokazao spremnim na kompromis, a ukoliko se na nivou EU stvori trajni mehanizam za raspodelu migranata, Italija bi mogla da pristane na nastavak misije Sofija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: