Fudbal

Igrač iz Premijer lige BiH osuđen za namještanje

Igrač iz Premijer lige BiH osuđen za namještanje
Foto: Ilustracija | Igrač iz Premijer lige BiH osuđen za namještanje

Nemanja Vejnović bivši igrač Fudbalskog kluba Zvijezda 09 proglašen je krivim zbog produženog krivičnog djela – dogovaranje ishoda takmičenja u BH Telecom Premijer lige BiH u sezoni 2018/19.

Potvrdio je to i predsjednik kluba Boris Stanišić, koji je u septembru prošle godine nakon serije loših rezultata, a uz posjed više poruka između igrača, prvo MUP-u Republike Srpske, potom i Nogometnom / Fudbalskom savezu BiH, prijavio Vejnović.

"Donesena je prvostepena presuda da je kriv. Sada ide nastavak procedure, odnosno da se vidi nadoknada štete prema meni. Ne znam koliki ću zahtjev imati, moram se posavjetovati sa svojim advokatom, ali se na ovom neću zaustaviti sigurno", rekao je Stanišić za "Nezavisne".

Nakon Stanišićeve prijave, iz kluba su tada izbačeni svi učesnici koji su se dovodili u vezu s ovim krivičnim djelom.

Prema nekim izvorima Vejnović je slao poruke svojim saigračima u kojima je od njih tražio da namjeste rezultate utakmica u zamjenu za novčanu naknadu.

Presudom Osnovnog suda u Bijeljini od 28.08.2019. godine optuženi Vejnović (Milana) Nemanja je proglašen krivim i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 3 mjeseca, uslovno na godinu dana i novčanu kaznu u iznosu od 500,00 KM, zbog počinjenog produženog krivičnog djela - dogovaranje ishoda takmičenja iz člana 239. stav 1., a u vezi sa članom  22. i 57. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Na osnovu člana 108. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske oštećeni Borislav Stanišić se sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuje na parnični postupak. 

U skladu sa gore navedenim, kao oštećeni, Borislav Stanišić će podnijeti tužbu nadležnom Sudu za naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije