• Search form

12.09.2019 | 14:27

Restaurisani klasici Pazolinija i Koktoa u Kinoteci

Restaurisani klasici Pazolinija i Koktoa u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka obezbedila je za početak jesenje sezone restaurisane verzije klasika svetske kinematografije “Medeja” Pjera Paola Pazolinija i “Orfej” Žana Koktoa.

Projekcijom “Medeje”, snimljene pre tačno pola veka, 16. septembra počinje redovan septembarski program Jugoslovenske kinoteke, nakon velikog letnjeg ciklusa kojim je obeležila 70 godina postojanja, prikazujući 70 filmova nastalih od 1949. do 2019. godine.

Kontroverzni italijanski reditelj i scenarista Pjer Paolo Pazolini dao je svoje viđenje antičkog mita o Medeji, koji je ovekovečio Euripid u istoimenoj tragediji.

Kuriozitet  je da je Pazolini za naslovnu rolu angažovao opersku divu Mariju Kalas. U ansamblu su bili Masimo Điroti, Loran Terzije, Đuzepe Đentile i drugi poznati glumci tog vremena. Uz uzbudljiv, surov, ali i poetski scenario o strasti, izdaji i osveti, kritika je isticala raskošni vizuelni aspekt filma, za koji je zaslužan snimatelj Enio Guarnieri.

Grčkim mitom bio je inspirisan i svestrani francuski autor Žan Kokto, čiji će film “Orfej” (1950) biti prikazan u Sali Makavejev 17. septembra.

Fantazija, drama i romansa “Orfej” prati pesnika koji odlazi u podzemni svet u potrazi za svojom voljenom Euridikom.

Proslavljeni reditelj i scenarista, pesnik i dramaturg, slikar i esejista Žan Kokto definisao je rad na filmu kao kinematografsku poeziju. Prethodno je jedan od njegovih najuspešnijih pozorišnih komada bio upravo “Orfej” (1927), moderna obrada mita, koja Orfeja i Euridiku predstavlja kao nemirne savremene figure.

U filmu je naslovnu ulogu igrao slavni Žan Mare, a partnerka mu je bila Mari Dea.

Obe restaurisane kopije nabavljene su iz Francuske, u saradnji s distributerskom kućom “Unzero film”.

Publika u Jugoslovenskoj kinoteci imaće jedinstvenu priliku da ove klasike vidi na velikom platnu u originalnom sjaju, sa slikom i tonom kao u vreme njihovih premijera.

Jugoslovenska kinoteka prikazaće tokom septembra i retrospektive scenariste Gordana Mihića i reditelja Vladimira Pogačića, ciklus filmova glumca Rutgera Hauera, izbor filmova glumice Snežane Bogdanović, te revije filmova meksičkih i mladih italijanskih autora, kao i deo programa Dana evropske baštine. Između ostalog, biće obeleženo i 25 godina od premijere antiratnog filma “Vukovar, jedna priča” Bore Draškovića.

Sajt Jugoslovenske kinoteke je kinoteka.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav