"Prihvatanje onih koji dolaze izdaleka je deo evropskog načina života"

Predsednik Evropskog parlamenta Sasoli sastaće se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen ovog meseca da bi razgovarali o portfelju za migracije

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.09.2019.

14:20

Ilustracija: Depositphotos/ Vlakoh

Naziv za predloženi portfelj komisije, "Zaštita našeg evropskog načina života", koji uključuje migraciju izazvao je nemir, a mnogi kritičari smatraju da je to ustupak krajnje desnim idejama, prenosi AP.

Sasoli je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da je preuzeo inicijativu da se pozove Fon der Lajen, koja će naslediti Žan-Klod Junkera na mestu predsednika komisije 1. novembra, nakon što je nekoliko političkih grupa iznelo "primedbe u vezi sa naslovima nekih portfoelja".

"Možda smo pokazali malo lakoće i bili prebrzi u izboru nekih čudnih i bizarnih nominacija", rekao je Sasoli.

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kritikovao je odluku svoje naslednice da stvori komesara za "zaštitu evropskog načina života", jer se time sugeriše da je prihvatanje migranata protivno vrednostima kontinenta.

"Ne sviđa mi se ideja da se evropski način života protivi migracijama. Prihvatanje onih koji dolaze izdaleka je deo evropskog načina života", rekao je odlazeći predsednik Komisije.

"Evropski način života" značio je spajanje glavnih talenata i energija, i poštovanje drugih, bez obzira na njihovu boju i poreklo", dodao je Junker.

Dodao je i da titula posla ne odgovara Shinasovim vrednostima, koji je bio njegov glavni portparol tokom poslednjih pet godina.

Evropski poslanik za obnovljenu Evropu Paskal Kanfin rekao je u sredu da će njegova grupa tražiti da Fon der Lajen promeni naslov portfeljea.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva rekla je danas da "nema promene imena ili bilo kakve promene koje treba objaviti", dodajući da "u ovom trenutku očigledno nema brze odluke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: