Vesti

0

Vučić: Vatikan će čuvati svoju poziciju po pitanju Kosova

Autor: VV

Izvor: Beta

Vučić: Vatikan će čuvati svoju poziciju po pitanju Kosova

Izvor: Foto: Beta, Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

"Ali Vatikan želi i razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca", izjavio je Vučić novinarima nakon sastanka sa papom Franjom u Vatikanu.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa papom mnogo toga naučio i pametnog čuo, a da je video njegovu brigu za sve ljude na Balkanu i građane Srbije.

"Ja sam mu govorio o Kosovu i Metohiji i našim svetinjama tamo, o teškom položaju našeg naroda i pokušaju da nađemo kompromis, ali da je za tako nešto potrebno dvoje. Govorio sam i o neophodnosti popravljanja odnosa Srba i Hrvata. Svima je jasno da nas istorija i prošlost dele, da imamo drugačiji pogled na ono što je bilo, ali važno je da se usmeri pogled na budućnost i u tome je veoma bitna uloga Svete Stolice za odnos Srba i Hrvata", rekao je on.

Vučić je rekao da će i Srbi i Hrvati morati da nauče da poštuju više jedni druge i da vode računa o budućnosti a ne o onome što je bilo pre 20 ili 70 godina.

On je naveo da je bilo reči i o položaju katolika u Srbiji i da se razgovaralo o restituciji i o pitanju poreza, a da je on izrazio nadu da postoji prostor da se učini još više da bi se popravio položaj tog dela stanovništva Srbije.

 

Voleo bih da papa dođe u Srbiju ali to zavisi od SPC

Vučić izjavio je danas u Vatikanu da bi on voleo da papa Franja poseti Srbiju ali da je za tako nešto potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

"To je uvek pitanje za našu crkvu", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa papom.

On je naveo da je na sastanku preneo pozdrave patrijarha Irineja papi a da je od pape u nekoliko navrata čuo da on izuzetno ceni srpskog patrijarha.

 

Ne mislim da je realno da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova

Vučić je rekao da ne misli da je realno da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Komentarišući najavu predsednika te zemlje Miloša Zemana da će pred češkim institucijama pokrenuti pitanje povlačenja priznanja, Vučić je kazao da su Česi "iskreni prijatelji" Srbije ali da države, posebno one koje su kako je naveo, "u jednom bloku", ne menjaju često svoje odluke.

"Mi bismo to voleli ali ne mislim da je to realno i jednostavno. Hvala našim českim prijateljima, hvala beskrajno Zemanu, hvala Babišu ali da ne pravimo od njega neprijatelja ako ne bude odluke koju bismo mi voleli", rekao je predsednik Srbije novinarima u Vatikanu posle sastanka sa papom Franciskom.

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je ranije danas da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom razgovara o eventualnom povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova dok je ministar spoljnih poslova te zemlje Tomaš Petšiček poručio da ne vidi u ovom trenutku razlog za takvu debatu, jer se situacija na Balkanu nije nikako dramatično promenila, ali je i dodao da će rado popričati sa predsednikom.

 

Vučić sutra u Drvaru na obeležavanju Dana sećanja na stradale Srbe u 20. veku

Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra obeležavanju "Dana sećanja" - pomen na stradale Srbe u 20. veku, u Drvaru, u Bosni i Hercegovini, saopšteno je danas.

Centralni događaj biće akademija "Krajino moja" posvećena stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških opština, 1995. godine.

Vučić će se pre te akademije, u drvarskom Radničkom domu, sastati sa načelnicima opština, poslanicima u parlamentu Bosne i Hercegovine i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Vučić će u Drvaru obići i Predškolsku ustanovu "Majka hrabrost".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR