Vučić: Voleo bih da papa poseti Srbiju, ali za to je potrebna saglasnost SPC

Nacionalne vesti - Četvrtak 12.09.2019 - 13:59

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji

Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete stolice FOTO: instagram.com/buducnostsrbijeav Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete stolice FOTO: instagram.com/buducnostsrbijeav
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preeneo je danas poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Franji, da Srbija "izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.
 
Vučić je u razgovoru s papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.
 
Kako je navedeno na instragram profilu predsednika "Budućnostsrbijeav", uz fotografije sa sastanka, predsednik Srbije i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.
 
Vučić je naglasio da je saradnja izmedu Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, navodi se na instragram profilu predsednika "Budućnostsrbijeav", uz fotografije sa sastanka.
 
Predsednik je istakao da je Srbija dugorocno opredeljena da neguje i unapreduje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.
 
Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima.
 
Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.
 
S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.
 
"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.
 
"Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", ukazao je Vučić.
 
On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.
 
"Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je Vučić.
 
Tokom razgovora sa papom Franciskom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: