AKTUELNO

Partija ujedinjenih penzionera Srbije smatra da bi Vatikan trebalo da se uključi u dijalog o budućnosti Kosova i Metohije.

PUPS ističe da je današnja poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Vatikanu, koji nije priznao nezavisnost takozvane države Kosova, od velikog značaja za građane Srbije i posebno za građane južne srpske pokrajine, navodi se u stranačkom saopštenju.

Predsednik PUPS Milan Krkobabić smatra da Vatikan, kao jedna od najvažnijih istorijskih prestonica hrišćanskog sveta, ima pravo na ekumensku brigu i o spomenicima srpske pravoslavne kulture, koji čine deo sveukupnog hrišćanskog nasledža na tom delu teritorije Republike Srbije.

Iz ove stranke navode da su problemi pravoslavaca i katolika na Kosovu i Metohiji slični, s obzirom da su i jedni i drugi bili primorani da u ogromnom broju napuste teritoriju i svoju imovinu na Kosovu i Metohiji po završetku NATO agresije.

Istovremeno, dodaje se u saopštenju PUPS, Vatikan ne podržava ni učlanjenje Kosova u UNESKO, što je posebno važno, jer je taj deo teritorije Srbije jedan od najvažnijih centara celog hrišćanstva u svetu i najverodostojniji dokaz milenijumskog srpskog, pravoslavnog i hrišćanskog prisustva.

U saopštenju se zaključuje da je poseta predsednika Vučića Vatikanu jedinstvena prilika da se, uz pomoć celokupnog hrišćanstva, sačuvaju ne samo pravoslavno-hrišćanski verski i kulturni spomenici i imovina svih verskih zajednica, nego i srpski suverenitet na Kosovu i Metohiji.

#Kosovo

#PUPS

#Vatikan

'