Ekonomija

0

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 2,5 odsto

Autor: VV

Izvor: Beta

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 2,5 odsto

Izvor: Foto: Novi magazin / SA

Procena Izvršnog odbora je da će inflacija i dalje biti pod kontrolom kao i prethodnih godina, a da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju.

Centralna banka smatra da je neizvesnost na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu povezana, pre svega, s uticajem trgovinskih tenzija i potencijalnim efektima politika vodećih svetskih ekonomija na globalna kretanja.

Evropska centralna banka je najavila dodatne monetarne podsticaje, dok je Sistem federalnih rezervi, u skladu sa očekivanjima, u julu snizio referentnu kamatnu stopu, što doprinosi zadržavanju povoljnih globalnih finansijskih uslova.

"Međutim, ostalo je otvoreno pitanje da li ove mere FED-a označavaju početak novog ciklusa ublažavanja monetarne politike, odnosno da li će se smanjivanje referentne kamatne stope nastaviti i u narednom periodu, ili je u pitanju 'jednokratno prilagođavanje'. Neizvesno je i kretanje cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, s obzirom na kompleksan uticaj brojnih faktora na strani ponude i tražnje, zbog čega je neophodno oprezno vođenje monetarne politike", navela je u saopštenju NBS.

Izvršni odbor je podsetio da je rejting agencija Mudis (Moody’s) ovog meseca popravila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa "stabilnih" na "pozitivne", što dodatno govori u prilog jačanju domaće ekonomije i povoljnim makroekonomskih izgledima.

Prognoze Izvršnog odbora su da će privredni rast Srbije od 3,5 odsto u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, odnosno investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, ostati jedan od faktora eksterne održivosti u srednjem roku.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. oktobra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR