Capital.ba

VSTS krije imena sankcionisanih sudija – stvar je povjerljive prirode

12.09.2019. / 13:35

SARAJEVO, Tokom prošle godine petorica sudija i jedan tužilac u Bosni i Hercegovini kažnjeni su zbog profesionalnih propusta, iako su im već ranije izricane disciplinske mjere. Protiv jednog sudije, koji je čak tri puta kažnjavan, podnesena je disciplinska tužba, ali sva ova imena Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) krije od javnosti.

prointer itss

Odbili su zahtjev Transparency international u BIH (TIBIH) da dostave ove informacije iz postupaka koji su pravosnažno okončani, iako ih po zakonu mogu držati u tajnosti samo dok traje postupak. Tako nije moguće utvrditi ko je i zbog čega kažnjen, a obrazloženje VSTS-a je da se radi o stvarima povjerljive prirode.

“Odlučeno je da je zaštita procesa donošenja odluka VSTV-a u disciplinskim predmetima, kao i njegova  osnovna djelatnost primarna u odnosu na javni interes”, navodi se u rješenju VSTS-a.

TIBIH je uložio žalbu na odluku VSTS-a, koju je potpisao predsjednik Milan Tegeltija, jer se radi o informacijama od javnog interesa, a nije naveden ni zakonski osnov po kom se ove informacije uskraćuju građanima. Zbog ovakvog pristupa nemoguće je adekvatno pratiti rad pravosuđa, provoditi analize i zahtijevati javnu odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija.

Razlog više je taj što je tokom 2018. Kancelarija disciplinskog tužioca utvrdila da su neke sudije, između ostalog, koristile svoj položaj kako bi pribavile neopravdanu korist za sebe ili druge, imale neprimjerene kontakte sa strankom u postupku, namjerno davale lažne informacije i naštetile ugledu sudijske funkcije.

Zbog ovoga, ali i brojnih drugih propusta,  sudijama i tužiocima izrečeno je 29 disciplinskih  mjera, ali VSTS krije njihova imena i konkretne informacije o počinjenim prekršajima.

Sedam nosilaca pravosudnih funkcija je kažnjeno pismenom opomenom koja se javno ne objavljuje, a deset javnom opomenom, u kojoj se opet ne objavljuje ni ko je opomenut, ni zbog čega. Devet nosilaca pravosudnih funkcija je kažnjenjo mjerom smanjenja plate, dvoje razrješenjem, a jedno posebnom mjerom.

Javnosti čak nisu dostupni ni podaci u kojoj instituciji rade sankcionisane sudije i tužioci, a na internet stranici VSTS-a dostupne su samo konačne odluke u disciplninskim postupcima, ali u anonimiziranoj formi. Tu se navode samo inicijali nosilaca pravosudnih funkcija, iako ne postoje nikakve zakonske prepreke da njihova imena budu objavljena. Takva praksa VSTS-a obesmišljava institut disciplinske odgovornosti i načelo javnosti rada pravosuđa, jer se podaci kriju od javnosti kao povjerljivi, iako ne postoji ništa povjerljivo u odlučenim predmetima protiv sudija i tužilaca. Pozivanje na povjerljivost samo stavlja sumnju na regulatorne organe i cijelu pravosudnu zajednicu i smanjuje ionako slabo povjerenje građana.

transparentno.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: VSTS krije imena sankcionisanih sudija – stvar je povjerljive prirode

    1. RADNICI RATARSTVA NOVA TOPOLA

      Gdje ima u svijetu da stečaj traje 12 godina?
      Ima u RATARSTVU Nova Topola.
      A znate li zašto?
      Zato što preduzeće ima ogromnu imovinu, tačnije poljoprivredno zemljište.
      To zemljište rade razni ne znam kako da ih nazovem, ne plaćaju ni firmi ni državi, od države dobiju posticaj.
      Molim vas lijepo gdje to ima?
      Glavni krivac za to su:
      Stečajni upravnik, Dušan Kovačević, lopina do bola, dr ekonomskih nauka a ništa ne zna.
      Stečajni sudija, MITHO Vukalić,
      Sudija Dejan petrović.
      Svi su imali prijave od strane radnika kod: Predsjednika suda, Tužilaštva, Okružnog Republičkog, Specijalnog, i ne znamo sve kakvog, i znamo da niko ništa ne preduzima da se ovaj stečaj rješi ZAKONSKI.
      Eto VSTS-u posla, ali tamo je M.T. I od toga nema ništa.
      Uglavnom štetu trpe radnici koji su ostali bez svojih plata, posla, godine pa nisu prispelih ni raditi ni u penziju.

    2. Kum

      Cinjenica je da skoro niko od postenih sudija ili tuzilaca, a o clanovima VSTV da ne govorimo, nema hrabrosti da otvoreno govore o kriminalu svojih kolega. A svakodnevno ga gledaju. Pali bi automatski u nemiost sefova pravosudne mafije i bio izbrisan sa spiska sudija ili tuzilaca. Strah se uvukao medju ljude i svi gledaju da otaljavaju svoj posao i ne mijesaju se u ono sto im se dogadja u okruzenju.

    3. Pratimo vas

      I pticama na grani je jasno da BiH pravosudjem hara pravosudna mafija. Na zalost, VSTV nije u stanju da se odupre tom zlu, ako i sami, odnosno dio njih, ne cine dio te organizovane kriminalne grupe.
      U VSTV, odnosno njenom Uredu Disciplinskog Tuzioca, bude uspjesno procesuiran samo jedan neznatan dio prituzbi. Nastradaju sudije ili tuzioci koji ne uzivaju zastitu pravosudne mafije.
      Clanovi pravosudne mafije uvezani su kao crijeva (zna se kako mafija funkcionise) tako da imate slucajeva gdje se osjetljivi predmeti dodjeljuju vec na opstinskim sudovima odabranim sudijama (valjda clanovima pravosudne mafije), i onda po vertikali proslijedjuju odabranim sudijama po zalbama kantonalnim, vrhovnim, ustavnim sudovima, i na kraju VSTV.
      Sve uigrano do savrsenstva.
      Uostalom, o ovome je otvoreno govorio i ministar Mektic, i niko nista nije preduzeo. Cak ni trepnuo. Sto znaci da i pojedini vodeci politicari cine dio iste kriminalne organizacije.
      Ulica je jedini izlaz, ali tu jos nema kriticne mase. Ljudi zive u strahu