Vlada Luksemburga platila put premijerkinoj partnerki 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Luksemburga Gzavije Betel je u maju boravio u Beogradu u zvaničnoj poseti zajedno sa svojim partnerom i tom prilikom je pozvao predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić u zvaničnu posetu Luksemburgu sa svojom partnerkom Milicom Đurđić.

To je česta praksa posebno kada postoje veoma dobri lični odnosi državnih zvaničnika koji su veoma značajni za unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje. Troškove ove posete snosila je Vlada Luksemburga.

Ovo je odgovor koji smo dobili iz Kabineta predsednice Vlade Srbije na pitanje u kom svojstvu je Milica Đurđić otišla u zvaničnu posetu Luksemburgu sa premijerkom Brnabić i ko je finansirao to putovanje.

Podsetimo, s obzirom na to u Srbiji nisu dozvoljene istopolne zajednice, predstavnici LGBT organizacija često ističu da Brnabić i Đurđić po našim zakonima mogu da budu, na primer, samo cimerke. Iako su nedavno dobile sina veštačkom oplodnjom, po srpskim zakonima, premijerka Brnabić tom detetu ne može da bude majka.

– Ja sam skandalizovan da je Ana Brnabić povela svoju cimerku u zvaničnu posetu. Ona je time prekršila zakone naše zemlje. Šta je sledeće? Da povede kućnu pomoćnicu ili hausmajstora? Zamislite kad bi svi vodili koga stignu na državna putovanja, pa ispao bi haos, ističe za Danas Predrag Azdejković, urednik gej magazina Optimist i gej aktivista.

Dragoslava Barzut iz Udruženja „Da se zna“, kaže za naš list da se Brnabić ponaša kao da dolazi iz Švajcarske, a ne iz Srbije.

– I to ponajmanje u pogledu LGBT+ ljudskih prava, ovde prvenstveno mislim na siromaštvo, nezaposlenost, nepostojanje socijalne zaštite… To što jedna osoba ima privilegiju da bude slobodna a sve ostale to ne mogu, nije pokazatelj napretka društva, već opresije, naglašava Barzut i postavlja pitanje da li Brnabić može da šeta Beogradom sa svojim prijateljima – bračnim parom iz Luksemburga, „kao što mi ostali šetamo svakog dana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari