Kuba pred krizom zbog sankcija SAD na gorivo

Tanjug

12. 09. 2019. u 11:21

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel upozorio je da se ta zemlja suočava sa ozbiljnom energetskom krizom zbog nestašice dizel goriva

Куба пред кризом због санкција САД на гориво

Foto Tanjug / AP

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel upozorio je da se ta zemlja suočava sa ozbiljnom energetskom krizom zbog nestašice dizel goriva.

Predsednik je okrivio američke sankcije za nestašicu i upozorio Kubance da se pripreme da vide trenutne posledice nedostatka goriva.

"Mogući su problemi sa distribucijom proizvoda koji zavise od transporta na dizel, u javnom prevozu i u proizvodnji energije, a mi pokušavamo da preduzmemo mere kako bismo ih izbegli", rekao je on sinoć na nacionalnoj televiziji, prenosi AP.

Diaz-Kanel obratio se narodu nakon višednevnih primetnih smanjenja javnog prevoza, što je uzrokovalo duge redove u saobraćajnom "špicu".

Iako detalji mera nisu precizirani, predsednik i ministar ekonomije Alehandro Gil rekao je da će narednih dana doći do niza primetnih restrikcija.

Diaz-Kanel je kao krivca za trenutnu situaciju naveo povećane američke sankcije, koje uključuju mere protiv brodskih kompanija koje prevoze naftu na ostrvo, posebno od kubanskog glavnog saveznika, Venecuele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije