Kandidati strepe pred važan ispit

G. ČVOROVIĆ

12. 09. 2019. u 10:41

Nova lica i novi raspored resora u Evropskoj komisiji od 1. novembra. Čini se da provere nikada nisu bile teže, a neizvesnost veća

Кандидати стрепе пред вaжан испит

Foto: AP

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


IZABRANA predsednica Ursula fon der Lajen raspodelila je resore unutar Evropske komisije, po gotovo idealnom paritetu od 14 muškaraca i 13 dama, ali to ne znači da će svi imenovani obavezno i preuzeti ove funkcije 1. novembra. Moraće, pre toga, da prođu vrlo ozbiljan ispit pred poslanicima Evropskog parlamenta, a čini se da ta provera nikada nije bila teža a neizvesnost veća.

Mnogo je kandidata koji sa strepnjom kreću pred poslanike. Među njima su predstavnica Rumunije Rovana Plumb kojoj je dodeljen resor transporta, ali i Francuskinja Silvi Gular, predodređena za nekoliko važnih dosijea, kao što su unutrašnje tržište, odbrana i svemirska politika.

Gular će morati da odgovara na vrlo neugodna pitanja koja se tiču sumnji u konflikt interesa. Bivša francuska ministarka vojske će biti u obavezi da pruži uverljive odgovore u vezi s čak 12.000 evra koje je dobijala mesečno od trusta mozgova "Bergruen", tokom 27 meseci, odnosno za 324.000 do 350.000 evra, i to za učešće u organizaciji nekoliko sastanaka i pisanje dva izveštaja po petnaestak stranica.

Takođe, ispitivaće je i zato što je zbog lažnog zapošljavanja bila u obavezi da vrati EP 45.000 evra koje je dobio njen saradnik dok je bila evropska poslanica, iako je obavljao partijske zadatke.

ŠUICI PLATA OD 24.000 EVRA Hrvatska predstavnica u Briselu koja je izabrana za potpredsednicu Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica imaće mesečnu platu od 24.852 evra bruto! To znači da će ona zaraditi za 30 dana koliko prosečan Hrvat zaradi za dve i po godine. Uz to, Šuica će imati pravo na mnogobrojne nadoknade, za useljenje, preseljenje, odvojen život... Taj iznos će, otprilike, primati i drugi članovi evropske komisije.

Rumunska predstavnica će imati težak zadatak da objasni odluku koju je kao član vlade donela u korist jedne firme bliske političaru Liviju Dragnei, koji je trenutno u zatvoru.

O konfliktu interesa će morati da se izjasni i Estonka Kadri Simson zadužena za energetiku, a donekle je problematičan i Poljak Januš Vojčehovski, s portfeljom poljoprivrede, kome će poslanici postavljati pitanja oko stanja pravne države u Poljskoj, ali i zbog nekih neregularnosti u vezi s naplatom troškova putovanja.

Imajući u vidu astronomske plate koje će primati, niko od njih ne bi voleo da ih zadesi sudbina Slovenke Alenke Bratušek koja na ovom ispitu nije prošla u verifikaciji prethodnog saziva 2014. godine. Kandidati će na audijenciji pred poslanicima biti od 30. septembra do 8. oktobra, dok će EP glasanjem dati svoje odlučujuće mišljenje 22. ili 23. oktobra.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije