Šta Hrvati misle o ustaškom pozdravu "Za dom spremni"

U istraživanju u kome je učestvovalo oko 1.300 gražana Hrvatske 45 odsto njih usprotivilio bi se zabrani ustaškog pozdrava "Za dom spremni", dok je suprotni stav iskazalo 30 odsto anketiranih.

Agencija "Promocija plus" za hrvatski RTL  sprovela je istraživanje o tome šta građani  Hrvatske misle o simbolima NDH i jesu li za zabranu ustaškog pokliča "Za dom spremni", prenosi Jutarnji list.

Ispitanici su odgovarali na pitanje da li podržavaju nedavnu presudu Visokog prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav "ZDS" iz pesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona.

Gotovo polovina hrvatskih građana, tačnije 48 posto ispitanih, ne podržava presudu Visokoga prekršajnog suda. Podršku sudskoj odluci daje gotovo 42 posto ispitanika. Ne zna ili nema stav o tome njih osam odsto, a dva odsto ne želi da se izjasni o toj temi.

Rezultati pokazuju da velika većina hrvatskih građana ima stav o ovome, iako su jasno podeljeni.

Zanimljivo je da su birači najvećih stranaka u identičnom procentu izrazili stav "za" ili "protiv": 70,5 posto HDZ-ovaca je protiv presude, a jednako toliko SDP-ovaca je za presudu.

Istraživanje je odgovorilo i na pitanje o tome što građani uopšte misle o pozdravu "ZDS".

Najveći udeo ispitanika, njih 28,4 posto, kaže da "ZDS" mora otići u istoriju, a Hrvatsku valja okrenuti budućnosti i završiti priče o 1941. i 1945. godini. Još 21,4 posto građana bi čak prekinulo sve rasprave o ustašama i partizanima na 30 godina.

Oko 19 odsto građana smatra da je "ZDS" pozdrav kojim se u građanskiom ratu devedesetih koristio deo hrvatskih boraca, dok 11,4 ispitanih smatra ga istorijskim hrvatskim pozdravom, a ustaškim pozdravom iz Drugog svetskog rata smatra ga devet odsto anketiranih.

Stav o ustaškom pozdravu nema 6,5 posto ispitanih, za gotovo tri odsto njih pozdrav je neprihvatljiv, osim za iskazivanje pijeteta poginulim pripadnicima HOS-a. Nešto više od jedan odsto ispitanih nije želeo da se izjasni.

U istraživanju su se ispitanici izjasnili i o zabrani upotrebe tog pozdrava u javnosti.

Tih koji bi zabranili je manje nego onih koji su protiv takve zabrane. Prema istraživanju, zabrani pozdrava protivi se čak 45 posto ispitanih. Za zabranu u svakom obliku je nešto više od 30 odsto ispitanika, a za zabranu pozdrava, ali ne u znaku HOS-a, na grbu i spomenicima poginulim pripadnicima, gotovo 13 posto ispitanih.

Oko tri posto građana bi "Za dom spremni" ostavili samo na spomenicima HOS-ovcima. Stav o ovome nema 8,5 posto ispitanika, a pola odsto nije htelo da se izjasni.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво