Obradović: Vlast nastavlja trend loših reformi obrazovanja 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Vlast nastavlja trend loših reformi obrazovanja uvezenih iz inostranstva bez ikakvog kritičkog promišljanja i prilagođavanja uslovima i potrebama Srbije, ocenio je danas predsednik pokreta Dveri Boško Obradović.

On je u pisanoj izjavio naveo da je jedna takva reforma i uvođenje dualnog obrazovanja, prvo u srednjoškolsko a sada i u visokoškolsko obrazovanje što se predviđa zakonom o dualnom obrazovanju u visokom obrazovanju.

„Dualno obrazovanje zvuči kao dobra ideja, ali ovde su mnoge dobre ideje poput privatnih fakulteta po ugledu na one u inostranstvu ili uvođenja Bolonjskog sistema, potpuno pogrešno primenjene“, istakao je Obradović i naveo da je Srbija umesto jakih privatnih fakulteta dobili ustanove za kupovinu i pranje diploma, a umesto sistema koji bi uveo red, novi haos.

Obradović je ukazao da bez adekvatne kontrole, zakon o dualnom obrazovanju u visokom obrazovanju pruža mogućnost da se „nečiji sinovi i rođaci lakše provuku do diplome, jer predviđa da student može pola studentskih radnih sati da provede kod poslodavca koji može biti i njegov otac“.

Kao mogući neželjeni efekat, Obradović je naveo i „besplatnu, odnosno simbolično plaćenu radna snaga koju dobija poslodavac, a za studenta volontiranje sa minimalno stečenim praktičnim znanjima“.

Predsednik Dveri je istakao da je visoko školstvo u Srbiji opterećeno brojnim problemima od kupljenih diploma, lažnih diploma i doktorata, do nedavnog pada Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi.

„Upravo zato sam protiv bilo kakvog eksperimentisanja dok se postojeći problemi ne reše“, istakao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari