12. septembar  2019. 10.15  →  23.20 | Izvor: Tanjug

Babiš: Ne vidim razlog zašto bi Češka povukla priznanje Kosova

PRAG -

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je danas u Pragu da ne vidi razlog zašto bi njegova zemlja povukla priznanje Kosova.

Babiš je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima zemalja Višegradske grupe, komentarišući najavu predsednika Češke Miloša Zemana da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Izjava i mišljenje Zemana nije ništa novo, rekao je Babiš, napominjući da predsednik Češke to priča od 2013.

"Razgovaraćemo definitivno o tome, iako ne vidim razlog zašto bi Češka promenila stav po tom pitanju", kazao je Babiš.

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je juče u Beogradu da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Češko MSP: Priznali smo Kosovo nepovratno

Ministarstvo spoljnih poslova Češke saopštilo je da je ta zemlja priznala Kosovo "u potpunosti i nepovratno" i navelo da se nikada do sada nije desilo da Češka povuče neko priznanje.

Češko ministarstvo je to saopštilo na svom sajtu povodom najave predsednika te zemlje Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova.

Ambasador SAD u Češkoj: Podržavamo nezavisnost Kosova

Posle izjava češškog predsednika Milošša Zemana da bi Prag mogao da preispita odluku o priznanju Kosova ambasador SAD u Češkoj Stiven King sastao se sa diplomatskim predstavnikom u Pragu privremenih prištinskih institucija Arberom Vlahiujem, kome je preneo čvrstu podršku SAD kosovskoj nezavisnosti.

King je na svom Tviter nalogu naveo da je „uverio Vlahijua u čvrstu podrššku SAD suverenitetu i nezavisnosti Republike Kosovo, potpuno integrisane u međunarodnu zajednicu“, prenosi RTK2.

 

Ministarstvo navodi da je Vlada Češke, Rezolucijom br. 635 od 21. maja 2008. godine, priznala Kosovo i pristala na uspostavljanje diplomatskih odnosa.

"Bilo je to de jure priznanje, tj. potpuno i konačno priznanje države u smislu međunarodnog prava. Češka nije opozvala priznanje bilo koje države u svojoj praksi", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća na ugovore koje su potpisale dve strane i navodi da "Češka ima jasan interes da održi međunarodne ugovore sa Republikom Kosovo, uključujući obaveze koje proizilaze iz njih za obe strane".

Haradinaj nije došao zbog političke situacije

Češki premijer Andrej Babiš potvrdio je danas novinarima u Pragu, nakon sastanka Višegradske grupe sa liderima zapadnog Balkana, da je od Ramuša Haradinaja, koji nije prisustvovao tom događaju, dobio pismo u kojem se izvinio zbog toga.

Babiš je kazao da mu je Haradinaj napisao da nije došao zbog političke situacije, te da je u češkoj prestonici, na samitu V4 i ZB, bio prisutan kosovski otpravnik poslova.

Haradinaj je ranije danas na tviteru napisao da je Babišu zahvalio na pozivu i poručio mu da ne može da dođe zbog političke situacije, te naveo da Češka i Kosovo imaju dobre odnose koje će nastaviti da ih unapređuju.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

брљ  12. 09. 2019. | 23:31
Бабиш заборавља да Земан боље од њега познаје чешко јавно мњење ? А В4 је - подвала...