The Baby Monitor - napisana iz straha 1

Predstava The Baby Monitor dolazi iz Njujorka. Nastala po tekstu Dejvida Stalingsa, u režiji Antonija Minina, predstava se bavi istopolnim roditeljstvom i usvajanjem dece kroz prizmu raskoraka između pravne legislative i realnosti svakodnevnog života.

Antonio Minio je prema zadatom tekstu razvio predstavu kroz formu radionice, koja je vremenom postala celovečernji komad koji se izvodi širom sveta. Pre gostovanja na Beograd Prajd festivalu, o čemu je između ostalih pisao i Brodway World, The Baby Monitor izvedena je na međunarodnom pozorišnom gej festivalu u Dablinu, gde je pored sjajnih kritika, nominovana za četiri priznanja: nagrada za interkulturalni dijalog, za najbolju žensku ulogu, za najbolju mušku ulogu i nagrada Oskra Vajld za najbolji novi dramski tekst.

„Ovu predstavu napisao sam iz straha. Pre nekoliko godina, muž mi je pričao o CNN-ovom specijalu u kom centar za socijalni rad privremeno oduzima dve ćerke samohranom gej roditelju, zbog toga što je delio slike ćerki upitnog sadržaja sa ostalim članovima porodice. Ova priča je za mene bila isuviše strašna stoga nikad nisam pogledao pomenuti CNN specijal. Kako sam odrastao, saznao sam za mnoge slučajeve gde su ljudi bivali lažno optuženi za zločine isključivo zbog skrivenih netrpeljivosti i predrasuda od onih koji su ih optuživali“, objašnjava pisac Dejvid Stalings kako je nastao tekst predstave.

Na osnovu ovog iskustva, on je razvio tekst koji se na vrlo direktan i otvoren način sukobljava sa stereotipima koje svako društvo bira da krije i potiskuje.

The Baby Monitor abvi se onim prećutanim, nikad izgovorenim predrasudama, koje postoje uprkos nominalnoj prihvaćenosti, od, u ovom slučaju, sopstvene porodice i neposredne okoline. Osim toga, komad se na jako zanimljiv način bavi međurasnim brakom, surogat roditeljstvom i usvajanjem dece, kao i aktuelnom migrantskom krizom u Americi.

Komplikovana porodična priča suprotstavlja homoseksualni par koji ima i želi dete, heteroseksualnom paru, koji kroz samoproklamovanu liberalnost vešto krije maske duboko ukorenjenog heteronormativnog društva koje se ne libi da sankcioniše i ukida sve oblike zajednice koje se ne uklapaju u njihov svetonazor.

Bejbi Monitor neustrašivo se upušta u dosad nedovoljno istraženu teritoriju, ne bojeći se da p(r)okaže sve posledice koje jedno toksično društvo može imati, čak i u tako idiličnim i naizgled progresivnim sredinama, kao što je u ovom slučaju Boston, u koji je radnja drame smeštena.

Ova nagrađivana predstava na potresan i vrlo angažovan način govori o duboko ukorenjenim predrasudama s kojima se pripadnici LGBTIQ+ zajednice i dalje bore. Osim toga, izvođenje ove predstave u okviru festivala ima i posebnu važnost jer govori o društvenim pitanjima koja u Srbiji tek treba da se otvore. Na ovaj način otvara se poseban prostor za diskusiju i javnu debatu o pitanjima istopolnih zajednica.

The Baby Monitor tera gledaoca da se zapita da li je nekad zapravo bolje odustati i da li trud uopšte ima smisla.

U komadu glume Leo Gudmen (Goodman), Mel Haus (House), Amanda DŽons (Jones), Antonio Manino (Minino), Greta Kjuspi (Quispe) i Dejvid Stalings (David Stallings). Predstava se realizuje uz podršku Ambasade SAD.

„The Baby Monitor“ bavi se onim prećutanim, nikad izgovorenim predrasudama, koje postoje uprkos nominalnoj prihvaćenosti, od, u ovom slučaju, sopstvene porodice i neposredne okoline

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari