Vučić sa papom o južnoj pokrajini

R. Dr.

12. 09. 2019. u 07:33

Predsednik Srbije danas u prvoj zvaničnoj poseti Vatikanu, a glavna tema razgovora kosovski čvor

Вучић са папом о јужној покрајини

Foto Tanjug

MOGUĆNOSTI razrešenja kosovskog čvora i situacija u regionu biće glavne teme današnjeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pape Franje. Predsednik Srbije boraviće u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Vatikanu.

Šef države imaće odvojene susrete sa papom i kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete stolice. Vučićeva poseta odgovor je na više papinih poziva za susret u Vatikanu, od čega mu je poslednji preneo apostolski nuncije u Beogradu nadbiskup Lučano Surijani 2017. godine.

Na glavni cilj svog boravka u Rimu i razgovora sa poglavarom Rimokatoličke crkve ukazao je sam predsednik Vučić:

- Idem u Vatikan da molim da ne priznaju Kosovo - izjavio je nedavno novinarima.

Pročitajte još - I Vatikan pere ruke od Stepinca

Sveta stolica prethodnih godina držala se principijelnog stava o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Na ovom stanovištu Vatikan je i danas, s tim što Priština ulaže velike napore u lobiranje kako bi Sveta stolica promenila svoj stav. Srbija i Vatikan poslednjih godina razvijaju i saradnju u drugim oblastima, pre svega u kulturi i prosveti i humanitarnom radu, pa se od susreta Vučića i pape Franje očekuje novi uzlet unapređenja uzajamnih odnosa.

Najintrigantnija tema srpsko-vatikanskih odnosa svakako je mogućnost dolaska pape u Srbiju. Poznavaoci prilika u administraciji Svete stolice smatraju da Vučićeva poseta tu neće mnogo promeniti, budući da papa već godinama ima otvoreni poziv za dolazak u Beograd - zvanične pozive upućivali su mu Svetozar Marović, Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Ključnu reč u ovom pitanju, međutim, ima Srpska patrijaršija, kao većinska verska zajednica čija je nedvosmisleno dobra volja među najvažnijim faktorima za papin dolazak.

STROGI PROTOKOL

POSETE državnika Svetoj stolici podležu strogom protokolu. Razgovori šefova država sa papom traju oko dvadeset minuta, retko duže, od čega se polovina vremena razgovara tet-a-tet. Sastanci sa vatikanskim državnim sekretarom dvostruko su duži i njima prisustvuju i članovi delegacija. Posete Vatikanu dugo se i pažljivo pripremaju, jer papa ima izuzetno gust raspored sastanaka i putovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (50)

MilijanaLakić

12.09.2019. 09:10

Vučić je mudar političar koji ume da pridobije poverenje sagovornika da bi govorio u korist naše zemlje.Papa nije politička ličnost ali je voma značajna ličnost u zapadnom svetu

Milan

12.09.2019. 09:32

Vatikan, iako nije priznao nezavisnost Kosova i Metohije, ima veliki uticaj na desavanja u juznoj srpskoj pokrajini .

Mara

12.09.2019. 10:02

Nadamo se da ce Vatikan ostati pri svojoj odluci i da nece priznati jednostranu nezavisnost nepostojece drzave Kosovo.

Goran

12.09.2019. 10:19

Priština je u ozbiljnom problemu. Sve manja podrška Prištini iznosi na videlo da bez Srbije oni su samo jedna nakaza kvazi tvorevina.

Danko

12.09.2019. 10:19

Vatikan ne bi trebalo da menja stav po pitanju Kosova, imajući u vidu da i oni koji su to priznanje ishitreno ili pod pritiskom izvršili, danas povlače te odluke.

Serbinator

12.09.2019. 15:17

Posle dužeg vremena neko od naših zvaničnika ide na sastanak u Vatikanu što govori koliko je predsednik Vučić cenjen i koliko svi žele da čuju šta Srbija misli.

Zvezdica

12.09.2019. 17:29

Predsednik vodi odgovornu politiku i miroljubivu politiku i zbog toga je cenjen u svetu.

МАЈА

12.09.2019. 17:58

председник је показао колико се труди да сачува КИМ

Jelena

12.09.2019. 18:08

Vezuje nas ista Hrišćanska vera sačuvana u mnogim turbulencijama dve hiljade godina. Svetinje na Kosovu i Metohiji nemaju cenu, a imaju neprocenjivu vrednost, iskonsku i duhovnu. Zna to papa i mi kao i on verujemo u Boga i pravdu.

Hedona

12.09.2019. 18:32

Ovaj sastanak je zaista važan za našu državu, i za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu i koja radi na tome da građani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja.

Galeb

12.09.2019. 21:57

Srbiji je potrebna sto veca pomoc u resavanju kosovskog problema i pronalaska kompromisnog resenja.

Pedja

13.09.2019. 05:34

Vatikan nije priznao tzv kosovo jer vrlo dibro znaju je ta tvorevina usmerena protiv hriscanstva i mira.

Mirjana

13.09.2019. 07:43

Vatikan je bio jasan po pitanju KiM, nekim promenama moze samo da se nadaju iz Pristone.