');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"IZJAVE SU MU ZLONAMERNE" Kitarović kritikovala Pupovca

Povodom obraćanja javnosti predsednika SDSS-a Milorada Pupovca, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila mu je pismo u kojem mu zamera da u "javnim nastupima na neprimeren, neprihvatljiv i zlonameran način kritikuje Hrvatsku".

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

Navodeći da on "očigledno nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016", Grabar Kitarović mu poručuje da sadržaj pisma ovom prilikom ponavlja, a uz konstataciju da je i dalje odlučna u nameri da "kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumevanja i prosperiteta".

Pročitajte još

"Držim to svojom obavezom i zbog desetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili patriotizam i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebno ne političkim ucenjivanjem, iako imaju pravo i obavezu kao državljani Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su nažalost sastavni deo odrastanja svakog društva, ali ne u meri kako bi neki želeli prikazati i time naštetiti državi u kojoj žive", stoji u dopisu predsednice Republike priloženom pismu iz 2016. godine.

U pismu od 13. februra 2016. predsednica Hrvatske ističe i da osuđuje pretnje i izlive govora mržnje prema više javnih osoba i organizacija, ali dodaje kako među njima ima i onih koji svojim javnim delovanjem godinama provociraju, iritiraju pa i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i izruguju Domovinski rat i u osnovi negiraju stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije.

Poručila je tada i da, onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vređaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu.