POTRAGA ZA UZROCIMA POTONUĆA ORLOVA NA SP: Spora Srbija bez lidera i karaktera

V.PRERADOVIĆ/M.POPOVIĆ

11. 09. 2019. u 20:50

Jokić žrtva size koncepcije, nedostaju hijerarhija, bekovi i prototip beskompromisnog igrača

ПОТРАГА ЗА УЗРОЦИМА ПОТОНУЋА ОРЛОВА НА СП: Спора Србија без лидера и карактера

Raduljica i Bogdanović Foto FIBA

OD IZVEŠTAČA “NOVOSTI”: DONGUAN

SPECIJALITET srpskog mentaliteta - neumereno uzdizanje u nebesa sportskih heroja i još neumerenije provlačenje kroz blato kada iznevere snove navijača. Negde između idolopoklonstva i izliva frustracija olujnog intenziteta, treba potražiti uzroke potonuća naše košarkaške reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kini.

Četvrtfinalni fijasko u utakmici sa Argentinom ne potpada pod kategoriju "desilo se loše veče". Možda je, samo donekle, imalo smisla govoriti o tome posle poraza od Španije u poslednjem meču druge grupne faze. Sa ove distance, španska omča samo je ubrzala razotkrivanje svih mana srpskog tima za Mundobasket u Kini.

Osnovna je koncepcijske prirode. Sastav sa četiri klasična centra, od kojih samo Nikola Jokić poseduje i neke osobine "četvorke", usporio je Srbiju u eri brze košarke. Taj nedostatak krio se od očiju u utakmicama sa nedoraslim rivalima, ali je upao u oko tokom duela sa mobilnim Špancima i Argentincima.

Teško je otrgnuti se utisku da je Jokić postao žrtva koncepcije "imamo size (veličinu)", kako je selektor Aleksandar Đorđević nebrojeno puta rekao navodeći prednosti naše selekcije. Size taktika načinila je od najbolje "petice" na svetu prosečnu "četvorku". Izuzetak je meč sa Argentinom, u kojem je naš NBA superstar odigrao više minuta na svojoj prirodnoj poziciji nego zbirno u svim prethodnim utakmicama na šampionatu.

Denver je iskoračio iz NBA proseka kada je trener Majk Meloun odustao od eksperimenta sa Jokićem kao "četvorkom". Srbija je mogla da iskoristi pun potencijal njegovog raskošnog talenta kopirajući igru Nagetsa, ali je još u periodu pripremnih utakmica bilo jasno da naš stručni štab ima drugačije ideje.

- Moderna košarka su bekovi, bekovi, bekovi - rekao je Đorđević posle poraza u četvrtfinalu, u kojem su argentinski bekovi Kampaco, Laprovitola i Vildoza otplesali vrhunski basketaški tango.

Posle povreda Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića, Sale je odlučio da u Kinu povede samo četiri beka. Dva plejmejkera sličnih karakteristika i dva beka šutera takođe sličnih karakteristika. Nedostajalo je raznovrsnosti na spoljnim pozicijama kakvu imaju Španci i Argentinci.

Priznao je Đorđević da je nedostajalo i te zarazne energije Gagija Milosavljevića, time možda i nesvesno ponovo otključao pitanje zašto na spisku nije bilo Nikole Kalinića. Bez prototipa igrača često neuočljivih za statistiku, a dragocenih za ekipu, Srbija odaje utisak anemičnog organizma, ugašenog ognjišta bez čuvara vatre. I bez timskog karaktera.

Takođe i bez proklamovanog lidera na terenu. Statistički, to su Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić i Nemanja Bjelica. Ali, može biti samo jedan. Barjak na Evrobasketu 2017. nosio je Bogdan, pre toga godinama Teo. Sada, kao da su tri šake stezale isti steg, vitlajući njime u različitim pravcima. Gomilaće se neosnovane teorije o podelama unutar tima, a zapravo je reč o nedostatku hijerarhije.

U tom trovlašću kao da se zagubio sistem igre i identitet naše selekcije. Javljali su se gejziri egoističnih ispada pojedinih reprezentativaca, timski smo bili preudobno zavaljeni u ležaljci obešenoj o egzibicione pobede protiv Angole, Filipina i Portorika.

U zaleđini te uljuljkanosti vrebao je pritisak, po rečima Đorđevića za njega neprimetan do emotivnog izliva Bjelice posle eliminacije u četvrtfinalu. Zlatna groznica tresla je naše reprezentativce snagom sa kojom očito nisu mogli da se izbore.

Na kraju, možda je i percepcija indivudalnog kvaliteta ovog tima bila pogrešna. Upoređivanje sa generacijom iz Indijanapolisa krajnje je diskutabilno. U ovom timu samo Bogdanović ima veliku titulu, evroligašku sa Fenerom. Reprezentativna ostaje san bar do Evrobasketa 2021. Olimpijske igre, skoro izvesno, ostaće suverena američka teritorija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Marko

11.09.2019. 21:36

Ova analiza je briljantna, ide u srz problema. Lider je trebalo da bude ili Jokic ili Bogdanovic ili jos bolje da oni dijele tu ulogu. Uvjeren sam da Djordjevic nije konsultovao Pesica i Obradovica. Steta. Imali smo sjajne igrace, bez obzira na to sto neki nisu bili pozvani ili nisu mogli. Zao mi je nasih kosarkasa, jer su izvrsni, ali su bili stavljeni u formaciju koja ne odgovara.

Rado

12.09.2019. 03:07

@Marko - Tacno u sredinu zao mi je nasih kosarkasa i Srpske kosarke mislim da je srucni stab unistio kosarku na duze .Tu blamazu treba da plate s tim da daju ostavku kao sav normalan svijet a ne ja sam kriv pa nikom nista sve se na tome zavrsi .To nije u redu.

Dejan

11.09.2019. 22:23

Odnos prema reprezentaciji nekome je svetinja, a nekome i nije. Treba i selektor tako da se postavi i da to bude kriterijum u izboru. Volja, trud i zalaganje! A rezultat će doći. I na kraju krajeva, svima uputiti poziv za kvalifikacije za OI, pa ko tu igra, neka igra i tamo! Zaslužio je! Ostali, zbogom....

Sitar

11.09.2019. 23:03

Nedostajao je lider sada je to očigledno. Pa i Bogdanović je bio nekako utišan, kao da se smanjio, bez radosti i osmeha, autističan

Laka

11.09.2019. 23:53

Bravo za analizu Jokic je morao igrati samo peticu a voditi tri petice uz njega na prvenstvo je tacno samoubistvu.

Žika

12.09.2019. 00:09

Sramota,ali naša!!! Pa ti momci su se odrekli godišnjeg odmora i vremena provedenog sa porodicom i prijateljima da bi nas obradovali i da uživamo uz hladno pivo. I sada nama je teško a njima je mnogo lako,'ajde molim vas ...

Раде

12.09.2019. 00:25

Једноставно наши су имали 3 брзине само 1,2 3 споре да су имали 4,5 и 6 не би било бриге. Све е било у тактици кад је није било систем се распао додатно и срећа је била на страни противника.

Goran 'T

12.09.2019. 01:12

Jokić je neotesan, neiskusan, visoko poleteo i bio je najslabiji od svih u timu. Ali to je samo zato što je preko volje došao da igra. Živi bili pa videli da će svako sledeće takmičenje lagano izbeći pod raznoraznim izgovorima.

Roshke

12.09.2019. 04:05

@Goran 'T - Potpuno ste promašili suštinu problema. Jokića je upropastila glupa taktika selektora. O tome je govorio i američki komentator iz Denver Nagetsa. Prvo da se razumemo: Jokić je jedina zvezda i superstar NBA lige umsrpskom timu. Takav igrač se stavlja u prvu postavu a ne na klupu sa malom minutažom. Kompetentan trener gradi igru oko najboljeg igrača, a ne da mu daje koske od minutaže. To je promenjeno tek protiv Argentine, ali već je bilo kasno zbog neuigranosti celog tima.

Johnny

12.09.2019. 03:04

Takodje da dodam na andlizu, posto pick nismo nikako branili, a imamo toliko velikih i sporih igraca, nismo zonu nikako ni vezbali ni igrali niti neke varijante iste... Apsolutni promasaj Saleta...

Ja Paja

12.09.2019. 06:11

pa Djordjevic je sebe stavio na mesto lidera...nije to dozvolio ni Jokicu ni Bogdanu jer su igrali kao sapeti i zaribljeni...zasto je morao ds ode iz Bajerna , zato sto je to isto i tamo radio, stavljao je sebe ispred ekipe...NEMAMO SELEKTORA....

Драган Р

12.09.2019. 10:45

@Ja Paja - Aпсолутно сте у праву. Исто ће проћи и у Италији као и у Бајерну и потписујем да нема тима у коме ће он постићи неки успех. Стцајем разних околности, а највише захваљујући томе што у почетку није дизао нос и мислио да је Бог, са репрезентацијом јесте направио резултате, али то је то и нема више.

Zivan Ivanovic

12.09.2019. 07:23

Momci bravo,odrekli ste se odmora da bi vas sad pljuvali oni koji pojma nemaju sta je kosarka 99% njih je sutnulo na kos u OS na casu fizickog a da imaju delic novca koji vi imate zaboravili bi zemlju u kojoj su rodjeni... Hvala za sve medalje do sada,drugi put ce biti vise srece!

Vojo

12.09.2019. 07:27

Moje mišljenje je da je selektor kriv, ipak trebalo bi da ostane na greskama se uči.

Vojo

12.09.2019. 07:27

Moje mišljenje je da je selektor kriv, ipak trebalo bi da ostane na greskama se uči.

Vojo

12.09.2019. 07:27

Moje mišljenje je da je selektor kriv, ipak trebalo bi da ostane na greskama se uči.

Vojo

12.09.2019. 07:27

Moje mišljenje je da je selektor kriv, ipak trebalo bi da ostane na greskama se uči.

Vojo

12.09.2019. 07:27

Moje mišljenje je da je selektor kriv, ipak trebalo bi da ostane na greskama se uči.

Vladimir

12.09.2019. 07:46

Ma, naravno! Narod je kriv ("SPECIJALITET srpskog mentaliteta...")! A ko bi drugi mogao biti? A o "zaslugama" vas, (sportskih?) novinara, u kreiranju atmosfere u javnom mnjenju onakve kakva je stvorena pred SP? O tome nista? Naravno, najlakse je upreti prstom na nekog drugog (na "narod", na primer), skrenuti paznju sa sebe i nastaviti po starom. Preporucujem bar malo autokritike posle ovoga sto se desilo i malo vise osecaja mere, zdravog razuma i iskrenosti u daljem radu.

Боби

12.09.2019. 07:55

За све су криви ГАСТАРБАЈТЕРИ, које не треба звати.

Црни Сале

12.09.2019. 08:02

Казна за калкулантски пораз од Шпаније.

Goran

12.09.2019. 08:28

Problemi su se videli protiv Italije. I tada sam lepo rekao da mi sa takvom igrom nemamo šta da tražimo dalje. Ponavljam da je ovo isključivo krivica Djordjevica jer nisu imali 5 poštenih akcija koje su igrali a pri tom je često u ključnim trenucima kad se meč lomi našem timu podmetao nogu ubacujuci spore i beskorisne igrače.

diplinž

12.09.2019. 08:48

dosta više sa takvim stavom! svako može da izgubi utakmicu, i nema potrebe da se od tog pravi haos! da se igraju plej of serije kao u nacionalnim prvenstvima, na svakom takmičenju bismo uzeli medalju. ovako, jedna greška, jedan poraz, i sav trud uzalud. nema potrebe da danima nakon toga pravimo nacionalnu tragediju od tog. momci, svaka čast, dali ste sve od sebe, dali ste cijelo ljeto koje ste mogli da provedete sa porodicama. malo li je biti među 6 najboljih na svijetu!

Ercov 78

12.09.2019. 09:53

Veoma stručna i nepristrasna analiza. Pitanje za stručne analitičare: koliko ste vi medalja osvojili za svoju zemlju u košarci, i na koliko ste takmičenja vodili reprezentaciju, ili igrali za istu?