Petšiček: Ne vidim razlog za povlačenje priznanja Kosova

Tanjug

11. 09. 2019. u 18:28

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček izjavio je danas da ne vidi razlog zašto bi njegova zemlja povukla priznanje Kosova, ali da je spreman da o tome razgovara sa predsednikom

Петшичек: Не видим разлог за повлачење признања Косова

Tomaš Petšiček, foto EPA

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček izjavio je danas da ne vidi razlog zašto bi njegova zemlja povukla priznanje Kosova, ali da je spreman da o tome razgovara sa predsednikom.

On je to rekao nakon što je predsednik Češke Miloš Zeman ranije danas u Beogradu najavio da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Petšiček kaže da takav potez ne bi bio u interesu, kako se izrazio, jasnoće spoljne politike, prenosi portal Novinky.cz.

"Iako ne vidim razlog za takvu debatu u ovom momentu, jer se situacija na Balkanu nije dramatično promenila, rado ću sa predsednikom razgovarati o njegovom mišljenju", naveo je šef češke diplomatije.

On je dodao da Češka podržava zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, na putu ka EU i podsetio da je Češka Kosovo "de jure" priznala 2008. i smatra da promena tog stava ne bi bila u interesu njegove zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

11.09.2019. 18:35

Можда ако би се присетио швапског одтимања Судета, било мало ајсније да "разумеш разлог", мучени евроталибански паразиту?

Обрад

11.09.2019. 18:40

Ево разлога за повлачење признања твз. Косова : Поштовање међународног права.

Sreten

11.09.2019. 23:01

Ako ne vidiš, slovenski i hrišćanski brate, nije ti mesto u politici Češke, nego negde u nekoj muslimanskoj državi!

Borac Banja Luka

12.09.2019. 05:58

Otiđi na Kosovo pa se infoemiši pod kakvim uslovom živi Srbski narod