Linkovi

Tesna pobeda republikanaca u Severnoj Karolini


Republikanski kandidat za kongresmena Den Bišop
Republikanski kandidat za kongresmena Den Bišop

Republikanac Den Bišop odneo je tesnu pobedu na specijalnim izborima u Severnoj Karolini, za mesto u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Izbore su pomno pratile obe velike stranke, jer bi njihov rezultat mogao da bude signal za ishod izbora sledeće godine.

Bišop je pobedio demokratskog rivala Dena Mekridija sa 51 prema 49 odsto glasova.

Važnost izbora, dolaskom u Severnu Karolinu, veče pre izbora, naglasili su i predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens koji su pozvali birače da podrže Bišopa. U pobedničkom govoru, u utorak veče, Bišop je obećao da će nastaviti da podržava Trampovu agendu

"Obezbedićemo naše granice, ali nećemo tu stati. Mi moramo, moramo prekinuti opasnu politiku pružanja utočišta ilegalnim imigrantima, kao što to rade naše prve komšije u okrugu Meklenburg. Oni time stanovnike Severne Karoline izlažu riziku.”.

U međuvremenu, poraženi demokratski rival Den Mekridi se prkosno obratio svojim pristalicama .

"Ovo nikada nije bila kampanja koja se zasnivala na stranačkim vrednostima. To je bila kampanja zasnovana na opštim vrednostima. Ujedinili smo se oko ideje da smo svi, kao Amerikanci, u tome zajedno. Nismo pobedili na izborima ali to ne znači da nismo bili u pravu."

Pobeda republikanskog kandidata poboljšala je, za sad, male šanse Republikanske stranke da na izborima 2020. godine, povrati kontrolu nad Predstavničkim domom, u kojem trenutno većinu imaju demokrate.

XS
SM
MD
LG