18 GODINA OD TERORISTIČKOG NAPADA: Minut ćutanja nad celom Amerikom

D. D. S.

11. 09. 2019. u 16:20

Sjedinjene Države u sredu obeležile 18 godina od terorističkog napada koji je promenio svet. Uvedene nove sankcije teroristima. Porast obolevanje od raka kod preživelih

18 ГОДИНА ОД ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА: Минут ћутања над целом Америком

Donald i Melanija Tramp / Foto: Tanjug-AP

PREDSEDNIK SAD Donald Tramp sa prvom damom Melanijom Tramp, okružen desetinama američkih zvaničnika, na južnom travnjaku Bele kuće, sa američkom zastavom spuštenom na pola koplja, predvodio je 18. ceremoniju odavanja počasti žrtvama terorističkih napada na Ameriku. Komemoracije su održane širom SAD, a Tramp je, treći put otkako je predsednik SAD, na godišnjicu obeleženu kao "Dan patriota", saopštio:

- Prelepo septembarsko jutro bilo je narušeno velikom nevericom, mučnom tugom i dubokom patnjom. Američka snaga, hrabrost i saosećanje, međutim, nikada nisu dovedeni u pitanje - naveo je Tramp u sredu u saopštenju.

Dok su u Njujorku, kao i svih prethodnih godina, uz zvuk zvona, čitana imena gotovo tri hiljade žrtava napada terorista otetim avionima, a članovi Kongresa na Kapitol hilu odavali počast nastradalima minutom ćutanja, Tramp se uputio na komemoraciju u Pentagonu.

Pre 18 godina dva oteta aviona udarila su u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra na Menhetnu, jedan u Pentagon, dok se četvrti srušio u ruralnom delu Pensilvanije, jer su putnici pružili otpor otmičarima. odgovornost za napad je preuzela Al kaida, čiji je lider Osama bin Laden ubijen 10 godina kasnije, u Pakistanu.


Ovaj datum obeležava se, inače, u trenutku kada su propali pregovori sa talibanima, a SAD odlučile da uvedu sankcije za 15 lidera, osoba i entiteta povezanih sa grupama kao što su Hamas, Al kaida, ID i iranska Revolucionarna garda.


Uoči 18. godišnjice napada objavljeno je i da je zabeležen porast obolevanja od raka kod preživelih, što se povezuje sa toksičnim oblakom koji je dugo lebdeo nad južnim Menhetnom. Zabeleženo je skoro 4.000 obolelih od raka, najčešće od karcinoma prostate, dojke ili kože.


SPOMEN-PLOČA U PRIŠTINI

U dvorištu vlade Kosova je otkrivena spomen-ploča u čast žrtvama napada na SAD. Vršilac dužnosti premijera Ramuš Haradinaj i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet otkrili su ploču ukrašenu logotipom vlade Kosova i rečima "Kosovo pamti", kao i datum 11. septembar 2001.

Građani Njujorka u memorijalnom centru sećaju se poginulih, Foto AP


DAČIĆ: ZAJEDNIČKA NAM JE BORBA PROTIV TERORIZMA

DAN sećanja na žrtve terorističkog napada na SAD 2001. godine obeležen je u sredu u Skupštini Srbije konferencijom "Srpsko-američki odnosi", koja je počela odavanjem pošte nastradalima minutom ćutanja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD među spoljnopolitičkim prioritetima naše zemlje. Govoreći o raznim fazama u odnosima sa SAD, podsetio je na reči predsednika SAD Vudroa Vilsona juna 1918, koji je izrazio divljenje "odvažnom srpskom narodu i borbi protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja". Borba protiv terorizma, kazao je Dačić, treba da bude zajednička, jer su oni koji su izveli napad u Njujorku, ratovali i na našim prostorima.

Ambasador SAD Kajl Skot poručio je "da su uprkos tome što je dolazilo do radikalnih promena u odnosima dve zemlje, prijateljske veze i dalje jake i postoje izgledi za njihovo stalno unapređenje". (S. S. R.)



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Миро Марковић

11.09.2019. 17:52

Свим породицама, које су изгубиле своје најдраже, ја лично упуцујем моје искрено саучешће. Они су страдали као невине жртве једне империјалне политике широм света. Данас Америкнаци жале своје, а све оне невине народе које су они поубијали широм света, они никада не жале као да они нису божја створења и пре и после 11.9.2001.