Ulaganje u zdravstvo u Topličkom okrugu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je zdravstvene ustanove u Topličkom okrugu da se upozna sa stanjem i potrebama lekara i pacijenata, kako bi građanima bila pružena što kvalitetnija zdravstvena usluga.

Na Domu Zdravlja u Blacu privodi se kraju sanacija krova, koji je, pre mesec dana odnelo jako nevreme. Ova zdravstvena ustanova dobiće i nova sanitetska vozila, kako bi što lakše stigli do pacijenata u 40 sela, do kojih je zimi često, vrlo teško doći.

"Nevreme koje je bilo pre mesec dana odnelo je negde oko 25 kvadrata krova, opština to radi i sanira. Ministar je obećao opremanje jedne urgentne ambulante sa potpunom opremom, nabavku kombi vozila za prevoz pacijenata za dijalizu, dva vozila za kućnu službu i za patronažu", kaže Bratislav Dunjić, direktor Doma Zdravlja u Blacu. 

Opština Kuršumlija je jedna od najrazuđenijih u Srbiji. Medicinska pomoć, za one koji dolaze iz udaljenih sela, pruža se i u stacionarnom delu Doma Zdravlja.

"Teška je dosta situacija, jer moraju da dođu peške, deca im otišla na stranu, ili neko nekog da doveze. Dođe hitna pomoć kad su neke situacije, ali nemaju ni oni dovoljno kola ljudi", kaže Zlatko Vuković, pacijent iz Kuršumlije. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je danas obišao sve zdravstvene ustanove u Topličkom okrugu, najavio je  nastavak izgradnje nove bolnice u Prokuplju.

"Ono što je najvažnije, otvoren je tender da se gradi nova bolnica, najsavremenija bolnica, što je za ljude u ovom kraju prvoklasni događaj. Ono što je dobro ovde što smo videli, to je da imaju lekare koji su bili na edukaciji u Engleskoj i u nekim drugim mestima, koji mogu da primenjuju te metode i mi želimo da tim lekarima koji su se pokazali i dokazali da kupimo opremu koja im je neophodna da oni mogu da sprovode to znanje za koje su se usavršavali", navodi Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Tender za izgradnju bolnice je otvoren, a izvođač bi trebalo da se zna do polovine oktobra, kada će i početi nastavak radova.

Ministar Lončar je najavio prijem u stalni radni odnos sedam lekara i 20 medicinskih radnika u Prokuplju, kao i povećanje plata u zdravstvu, koje će od 1. novembra iznositi, za lekare 10, a medicinske sestre 15 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво