Vesti

0

Lončar: Povećanje plata medicinskim sestrama 15, a lekarima 10 odsto

Autor: SA

Izvor: Beta

Lončar: Povećanje plata medicinskim sestrama 15, a lekarima 10 odsto

Izvor: Foto: Beta/Milan Obradović

 


"Znam da su mnoge medicinske sestre i lekari otišli iz Srbije zbog većih plata ali mnogi su se i vratili, i tek sada će se vraćati kada će plata medicinske sestre biti 50.000 dinara", rekao je Lončar prilikom posete pokupačkoj bolnici Dr "Aleksa Savić".

On je istakao da država Srbija izdvaja ogromna sredstva koja se mogu meriti milijardama evra, u poboljšanje uslova lečenja ljudi u Srbiji.

Takođe je podvukao da se toliko para nikad do sada nije ulagalo u zdravstvo u Srbija i du su zahvaljujući tome izgrađeni najsavremeniji klinički centri u Nišu, Kruagujevcu i koji se gradi u Novom Sadu.

"Država Srbija velika sredstva izdvaja i za usavršavanje lekara, u lečenje obolelih od retkih bolesti, u nabavku lekova, kako ne bi bilo nestašica", podvukao je ministar.

On je naveo da je podeljeno 8. 000 lekarskih specijalizacija u Srbiji i pozvao građane na strpljenje, podsetivši da je za specijalizaciju lekara potebno nekoliko godina.

"Odlučio sam da danas obiđem sve zdravstvene ustanove u Topličkom okrugu i lično se uverim kakva je u njima situacija, kako se troše, i u šta ulažu velike pare koje Vlada Srbije izdvaja za zdravstvo", rekao je ministar Lončar obraćajući se novinarima posle obilaska tri bolnička odeljenja, hirurgije, ortopedije i očnog u prokupačkoj bolnici.

U Prokuplju tvima vlade Srbije gradi i nova najsavremenija bolnica u kojoj će se lečiti žitelji Prokuplja i celog Topličkog okruga, podvukao je ministar Lončar i dodao da je tender za izgradnju bolnice sproveden i da će se u narednih nekoliko dana znati i ko će preuzeti poslove na izgradnji nove bolnice.

Lončar je naveo da će ti radovi, prema planu početi već 15. oktobra ove godine.

"Danas sam došao da se upoznam sa stanjem u prokupačkoj Bolnici , da vidim šta im još od opreme nedostaje, imaju li nekih problema, i šta mi treba da im obezbedimo kako bi imali dobre uslove za lečenje bolesnika dok novi objekat ne bude završen", kazao je ministar Lončar.

On je naglasio da su ga u toj zdravstvenoj ustanovi upoznali sa konstantnim nedostatkom zdravstvenog kadra, i istakao da će zbog toga do kraja godine u prokupačkoj bolnici biti zapošljeno još 9 lekara i 20 novih medicinskih sestara.

Lončar je najavio i spajanje bliskih zdravstvenih ustanova u Srbiji i to počev od 1. januara sledeće 2020 godine.

Na osnovu toga će doći i do spajanja prokupačkih zdravstvenih ustanova Bolnice "Dr Aleksa Savić" i Doma zdravlja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR