Biznis Vesti
Čadež: "Dugo razgovaramo o DOLASKU VELIKE ČEŠKE FIRME u Srbiju"

Čadež: "Dugo razgovaramo o DOLASKU VELIKE ČEŠKE FIRME u Srbiju"

Trgovinska razmena Srbije i Češke je od 2014. porasla za više od 70 odsto i prošle godine je premašila milijardu evra, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i naveo da se već dugo razgovara o ulasku velike češke firme "Rockaway" iz oblasti digitalnih servisa na srpsko tržište.

Marko Čadež
Marko Čadež

Na otvaranju Biznis foruma Srbija-Češka, kome su prisutvovali i predsednici dve države, Aleksandar Vučić i Miloš Zeman, Čadež je rekao da postoji veliko interesovanje čeških frimi u oblasti digitalizacije, te da će današnji skup možda biti prilika da se zaključe prvi veliki poslovi.

Poslednjih pet godina srpske kompanije duplirale izvoz u Češku
Foto: Hynek Moravec / Wikipedia
Poslednjih pet godina srpske kompanije duplirale izvoz u Češku

Čadež kaže da su poslednjih pet godina srpske kompanije duplirale izvoz u Češku. "“Poseban kvalitet našoj sradnji daje iznteresovanje čeških kompanija za značajna ulaganja u Srbiji u poslednjih godinu, dve”", rekao je Čadež.

“Srbija može da ponudi najbolje proizvode i rastuće IT industrije za digitalnu poljoprivredu, e-Zdravstvo i upravljanje industrijskim i energetskim sistemima. Čadež je poručio da i češki i srpski privrednici mogu da računaju na podršku PKS u svakodnevnom poslovanju.

Pročitajte još

Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi rekao je da je 50 čeških privrednika pokazalo interesovanje da dođe u Srbiju i naglasio da se ne seća da je u poslednjih 30 godina bilo toliko interesovanje privrednika iz Češke za ulaganje u Srbiji.

Naveo je da su rezultati istraživanja Privredne komore Češke pokazali da češki privrednici smatraju da će Srbija biti prva sledeća zemlja koja će ući u EU i naglasio dobre privredne, kulturne i prijateljske odnose dve zemlje.

“"Češka je u relativno solidnom periodu i porast češke ekonomije je dav puta veći nego u evrozoni. Imamo ekonomsku stabilnosti, rast BDP, naši budžeti beleže suficit, imamo najmanju nezaposlenost među zemljama OECD”", rekao je Dlouhi.

Pročitajte još

Naveo je da makroekonomski rezultati Srbije pokazuju pad javnog duga i rast BDP-a u odnosu na 2009. i 2010. godinu, te da je u Srbiji postignuta makroekonomska stabilnost.

“Mogu da konstatujem da Srbija ima šta da ponudi Češkoj kada je reč o proizvodnji pneumatika, aluminijuma, bakra. Vodopriveda, energetika i zdravstvo su oblasti gde je moguća saradnja. Perspektivu vidimo i u poljoprivredi”, kaže predsednik Privredne komore Češke. Rekao je da češki privrednici vide veliki potencijal u uzajamnim investicionim i privrednim odnosima.