Narcizam malih razlika 1

Uskličnik – uzvičnik

rodoljub – domoljub

za kralja i otadžbinu – za dom spremni

kiseonik – kisik

ustaše – četnici

genocidni Hrvati – genocidni Srbi

miloševićevci – tuđmanovci

naprednjaci – hadezeovci

naprednjaci, hadezeovci – evropski narodnjaci

more – Sopot

Evropa – Europa

populisti – populisti

revizionisti – revizionisti

mediji legalizovane laži – mediji legalizirane laži

diplomatska nota – diplomatska nota……..

I u početku i na početku je uvek reč, blagoglasna, milozvučna, pristojna, nepristojna, diplomatska, nediplomatska, smirujuća ili histerična i reč je uvek okidač za zagrljaj ili udarac, za razumevanje ili nerazumevanje, za stabilizaciju ili destabilizaciju, za ljubav ili mržnju… Kada krenu bujice neprijatnih reči između elita na vlasti u Srbiji i Hrvatskoj, više je nego jasno da su u funkciji suprotstavljanja i sudaranja dva etnonacionalizma i uvek se međusobno pravdaju da služe „za unutrašnju upotrebu“ pred nekakve ali važne izbore.

Kurentnost takve razmene nerazumevanja u obe države ustoličile su ratne partije uvećavajući minorne razlike kod, inače, sličnih naroda, sličnog porekla ili podrijetla, sličnog jezika, a koje su postale temelj njihovog međusobnog neprijateljstva i „civilizacijske kontradikcije“ poznate kao pojava „narcizam malih razlika“ (S. Frojd)

U obe sredine stradaju manjine, pa u etnički „očišćenim“ Hrtkovcima na novokupljenoj kući niko ili nitko ne sme da zucne ili negoduje što ogromnim slovima piše da je vlasnik Vojislav Šešelj, a u Hrvatskoj neki Hrvati prebijaju i proteruju Srbe, uz blagu i neadekvatnu reakciju vlasti, i to samo zato što su oba društva prožeta etnonacionalizmom, a to znači da postaju militantna, a to dalje znači da stalno traže neprijatelje, radi održavanja etnonacionalističke kondicije u distanciranju od nepoželjnih!

I zato kada u srpskom parlamentu vladajući poslanici neke poslanice prekrste u „ustaške kurve“, po sistemu spojenih sudova, u hrvatskom saboru se Pupovca pokrsti u „pedera Srbina „, i kako je on lično zapazio, u jednom oštrom govoru, tako se hulje sa jedne i druge strane pozivaju na volju naroda koju mese po svom mrzačkom šablonu!

U najnovijoj razmeni protestnih diplomatskih nota između Srbije i Hrvatske, zbog zabrane ulaska oficira Vojske Srbije i kadeta u Hrvatsku da bi prisustvovali bogosluženju za jasenovačke žrtve, i Srbija i Hrvatska potez druge strane nazivaju provokacijom.

Obe su odbile da prime note, jedni tvrde da su bez odobrenja hteli da uđu u Hrvatsku a drugi se pozivaju na popove, kao da oni odobravaju ulazak, episkopa Jovana i eparhijskog sekretara Đorđa Teodorovića, koji je, navodno, obavestio policijsku stanicu Novska o dolasku srpske delegacije!!!!

U trenutku sve nevidljivije tolerancije, i sve vidljivije pooštrene retorike i takmičenja u naoružavanju, obe zemlje „pripremaju se za mir kao da će sutra rat“, već jednom su iskusile kako laž i manipulacija, od načina političkog i medijskog „tretiranja“ mogu da prerastu u ratnu strategiju, i kako se ratna strategija lako etablira kao moralno prihvatljiva. (Parafraza D. Ugrešić) To se, izgleda, ponovo dešava!

Jer, šta će kadeti vojne akademije u uniformama u Hrvatskoj!? Ti klinci ili pojma nemaju šta je bilo u minulom a kamoli Drugom svetskom ratu ili su deo pomenute etablirane ratne strategije? Onome ko iskreno želi da obiđe spomen-obeležja gde su mu stradali preci i sunarodnici i da oda poštu mrtvima, nije potrebno ni bogosluženje ni uniforma. Pogotovo što su među jasenovačkim stradalnicima i mučenicima bili Srbi i Romi i Jevreji i Hrvati i komunisti i partizani i antifašisti i njihovi simpatizeri….

Jučerašnja prenaglašena zabrinutost u provučićevskim medijima da li će na mesto Johanesa Hana, komesara za proširenje u Evropskoj komisiji, doći Hrvatica, dokazana hadezeovka, dodatno je rasplamsala netrpeljivost i faktički zatrpala analizu radosne vest da će EU zadržati komesarijat za proširenje! To znači da za zemlje kandidate za prijem u EU ima nade, pa tako i za Srbiju, pod uslovom da svoju nabudženu politiku, naročito u regionu, smiri i racionalizuje po evropskim standardima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari