11. septembar  2019. 13.40  →  17.54 | Izvor: Tanjug, RTV

Nemci otvorili fabriku u Gospođincima, posao za 250 radnika

GOSPOĐINCI -

Fabriku nemačke kompanije "Mamminger Konserven-SRB", za konzerviranje krastavaca i paprike, danas su u Gospođincima otvorili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

video icon

"U ovu fabriku nemačka kompanija uložila je četiri miliona evra, zaposliće 250 ljudi, a izvoziće sedam miliona tegli konzerviranog povrća. Ovim smo dokazali da u Srbiji postoje uslove za razvoj prerađivačke industrije", rekao je Igor Mirović.

fabrika,, gospodjinci,, maminger, 1

On je podsetio da je Srbija donedavno beležila pad u prerađivačkoj industriji, ali da je "Vlada Srbije novim merama hitno reagovala, što je odmah dalo rezultate".

"Sada imamo rast od 8,8 odsto u Vojvodini, što možda nije ogroman uspeh, ali svakako jeste rast i dokaz da su Vladine mere dale rezultate. Doprinele su i mere Pokrajinske vlade, koja konstantno ulaže u poljoprivredu", rekao e Mirović.

Kamen temeljac za fabriku "Mamminger Konserven-SRB" u Gospođincima položen je prošle godine, a ta kompanija, prema rečima direktora, u ovom delu Vojvodine uspešno posluje i sarađuje već šest godina.

"Otvaranje ove fabrike i napredak u prerađivačkoj industriji u Srbiji morao je da se desi. Vlada Srbije uvela je niz mera u ovoj oblasti. usvojili smo Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi, pa je sada moguće preko telefona da zaposlite ako želite svakog dana jednog radnika. Ljudi su pre toga imali problem, onaj ko je želeo da zaposli radnika, očekivala ga je komplikovana birokratija, a radnici su bili spremni da rade bez prijave, samo da budu plaćeni. Sada smo, konačno, uredili tu oblast", rekao je Nedimović.

fabrika,, gospodjinci,, maminger, 2

On je naglasio da "nam je džaba sve ako nam poljoprivreda nije povezana sa izvozom i prerađivačkom industrijom".

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da je otvaranje fabrike u Gospođincima potvrda veoma uspešne saradnje Srbije i Nemačke, čiji je stub privreda.

"Ovo je jedna od 400 kompanija koje su uložile ukupno dve milijarde evra i otvorile 60.000 radnih mesta. Ankete pokazuju da nemačke kompanije žele da ostanu ovde da rade jer imaju poverenja u Srbiju, kao odlično mesto za investiranje", rekao je ambasador Nemačke, koji je pozdravio što je Vlada Srbije poslednjih godina .pokrenula važne ekonomske reforme.

"Kroz jačanje vladavine prava poboljšava se investiciona klima i stvaraju bolji uslovi za poslovanje. "Maminger" ovde ne otvara samo nova radna mesta, već jača proizvodnju lokalnih proizvođača otkupom proizvoda od lokalnih kooperanata", rekao je ambasador Nemačke.'

Broj komentara: 3

DRAGAN  12. 09. 2019. | 09:58
strasno da mi ne znamo sami da napravimo preradu nego stranci ?
Marijana  15. 09. 2019. | 14:26
Moraju stranci da otvore, jer ovi nasi uspevaju samo sve sto uzmu u svoje ruke da upropaste. Nemaju radnu etiku. Nemaju nazalost nikakve etike, pa ni radne.
Milan  04. 03. 2020. | 10:52
Tuzno,koliko je poluistinito i nasminkano.
Ovu fabriku otvaraju dva puta,radi oko 500 radnika
iz Ukrajne i sa juga Srbije.Naravno,neprijavljeni,bez placanja poreza.
Proizvodjace potkradaju na otkupu,i tako se bogare.
Zivim u mestu gde se nalazi ova fabrika.