Društvo

Poštanska markica poklon za treći rođendan Roditeljske kuće "Iskra"

Poštanska markica poklon za treći rođendan Roditeljske kuće "Iskra"
Foto: V.Stojaković | Poštanska markica poklon za treći rođendan Roditeljske kuće "Iskra"

BANJALUKA - Za tri godine kroz Roditeljsku kuću "Iskra" u Banjaluci prošlo je 89 porodica iz cijele RS, a trenutno u njoj boravi sedam porodica, koje dobijaju svu neophodnu podršku.

Rečeno je ovo danas prilikom obilježavanja tri godine postojanja Roditeljske kuće "Iskra" u kojoj borave djeca oboljela od malignih oboljenja i njihovi roditelji.

Tim povodom, za treći rođendan ove ustanove, predstavljena je posebno dizajnirana poštanska markica - Roditeljska kuća "Iskra", koju su "Pošte Srpske" kreirale posebno za ovu priliku.

Darija Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra", kaže da je ideju za izradu ove markice dalo ovo udruženje.

"Nakon što smo dobili ideju za kreiranje ove poštanske markice kontaktirali smo 'Pošte Srpske', gdje ja radim već 20 godina, i oni su odlučili da nam izađu u susret", rekla je Berićeva.

Miladin Radović, direktor "Pošta Srpske", rekao je da je ova markica izdata u tiražu od 10.000 primjeraka, te da su markice oduvijek predstavljale kulturu jednog naroda.

"Svako dijete ima pravo na liječenje i normalan život, a 'Pošte Srpske' će se uvijek rado odazvati u ovakvim prilikama", rekao je Radović.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, rekla je da Vlada RS, resorno ministarstvo, kao i kompanije poput "Pošta Srpske" treba da daju svoj doprinos radu Roditeljske kuće "Iskra".

"Želimo da svoj djeci pružimo što relaksiraniji boravak u ovoj kući, kako bi na što lakši način prebrodili sve ono što ih zatiče tokom liječenja", kazala je Trivićeva.

Dodaje da je resorno ministarstvo obezbijedilo da učitelji iz banjalučkih osnovnih škola predaju u ovoj roditeljskoj kući.

"Ovi učitelji svakodnevno sa djecom, od školske 2017/2018. godine, rade na savladavanju gradiva da bi se ova djeca kasnije što lakše uključila u redovnu nastavu", objasnila je Trivićeva.

Ističe da će se u narednom periodu raditi na angažovanju nastavnika za časove predmetne nastave.

Prva roditeljska kuća u RS namijenjena za smještaj djece oboljele od malignih bolesti, kao i njihovih roditelja otvorena je u junu 2016. godine u Banjaluci, u neposrednoj blizini Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS).

Ova kuća opremljena je sa sedam apartmana, kuhinjom i trpezarijom, prostorijama za razgovor sa stručnim osobljem, kao i prostorijama za eventualne medicinske intervencije.

Igraonica, učionica, kao i dvorište u sklopu Roditeljske kuće "Iskra" sigurno su omiljene prostorije mališanima koji ovdje borave dok njihovo liječenje traje.

Sredstva za otvaranje ove roditeljske kuće su prikupljena na donatorskoj večeri "Sa ljubavlju hrabrim srcima" 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije