11. septembar  2019. 13.08  | Izvor: RTV

Obeležena godišnjica stradanja Rumenčana tokom Revolucije 1848/1849.

RUMENKA -

Jutros u 9 časova održan je pomen tragično stradalim Srbima iz Rumenke u Revoluciji 1848/1849. godine i služba povodom pravoslavnog praznika Usekovanje glave Jovana Krstitelja, u srpskoj Pravoslavnoj Crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla u Rumenki.

Nakon obavljenog pomena i službe u crkvi, sa početkom u 10:20 časova, Kulturni centar "Rumenka", Mesna zajednica "Rumenka" i Srpska pravoslavna crkvena opština u Rumenki, zajednički su organizovale obeležavanje 171. godišnjice tragičnog progroma Srba u Rumenki, koji se dogodio 11. septembra 1848. godine na veliki pravoslavni praznik.

Parastos žrtvama obavljen je kod nadgrobnog spomenika – Krsta, u Ulici Arsenija Čarnojevića u Rumenki u prisustvu predstavnika Kulturnog centra "Rumenka", Mesne zajednice "Rumenka", protonamesnika crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Rumenki, Reformatorskog biskupa, direktora OŠ "Sveti Sava", dva odeljenja đaka OŠ "Sveti Sava" i odbornika u Skupštini Grada Novog Sada.

Okupljenima se po završetku parastosa obratila direktorka Kulturnog centra "Rumenka" Dragana Milošević:

"Kulturni centar "Rumenka" sa posebnim zadovoljstvom u okviru svog programa rada neguje segment kulture sećanja i prigodnih obeležavanja važnih datuma iz istorije mesta i regije. Ono na šta sam posebno ponosna od ove godine jeste činjenica da je ovakav današnji program realizovan zajedničkim angažovanjem lokalne samouprave, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i matične ustanove kulture u mestu. Upravo taj primer sinergije u projektu negovanja kulture sećanja u prisustvu ove mlade generacije pravi je primer dobre prakse u odnosu prema svojoj nacionalnoj istoriji i tradiciji ali i prema svojoj budućnosti."

Srodne vesti