Najnovije vesti
Vesti Svet
Njujork uvodi novi zakon u školama: Minut ćutanja obaveza učenika svakog 11. septembra

Njujork uvodi novi zakon u školama: Minut ćutanja obaveza učenika svakog 11. septembra

Guverner Njujorka Endrju Kuomo odobrio je novi zakon kojim se javne škole širom države obavezuju da svaki 11. septembar obeleže minutom ćutanja.

11 septembar Foto: Profimedia
11 septembar

Ovaj zakon ima za cilj da podstakne dijalog i obrazovanje i istovremeno osigura da buduće generacije shvate razmere teorističkog napada koji se dogodio 2001. godine i odneo više od 3000 života, stoji u saopštenju guvernera.

11. septembar
Foto: Reuters
11. septembar

- Napad koji se desio tog 11. septembra predstavlja jedno od najmračnijih razdoblja u istoriji američke države i nacije. Dužnici smo onima koje smo tog dana izgubili ali i onima koji su herojski držali nakon nesrećnog događaja. Moramo čuvati sećanje na njih, poručio je guverner Kuomo.

- Uvođenjem dana sećanja i minutom ćutanja, doprinećemo nastojanju da se nikada ne zaboravi sve ono što smo doživeli tog dana- ne samo bol, nego i hrabrost i žrtvu, dodao je on.

Zakon su sponzorisali senator Džozef Adabo i poslanica Stejsi Amato, koji su isti potpisali u ponedeljak.

- Svake godine ćemo, zahvaljujući ovom zakonu, osigurati da buduće generacije bolje razumeju ono šta nam se dogodilo i značaj 11. septembra za našu celokupnu istoriju, poručila je Amato.